Adoptie SSD groeit hard en HDD blijft onmisbaar

Bij The Register is gisteren geschreven over de onstuimige groei van SSDs. Het afgelopen jaar is de waarde van SSD shipments namelijk met 49% toegenomen. Dat is een dusdanig hoge score dat het verdwijnen van HDDs slechts een kwestie van tijd kan zijn.

Het percentage zegt echter totaal niets over de actuele marktverhoudingen en minstens zo belangrijk de inzet van SSD en HDD. Ook de aangehaalde shipment cijfers gerekend naar opslagcapaciteit helpen daar niet. Dat de HDD capaciteit fors hoger is dat SSD capaciteit is logisch, dat er echter factor 10 meer verscheept wordt is een reminder dat HDD innovatie niet stil staat.

Het artikel gaat op twee punten de mist in. Ten eerste maakt het geen onderscheid tussen gebruik. De adoptie van SSD in enterprise omgevingen verloopt stukken sneller dan in consumer producten en bij die laatste staan ook nog eens de verkopen zwaar onder druk. Welk soort SSDs beter verkoopt, c.q. verscheept blijft dus onvermeld, terwijl dat belangrijk is om de omzetontwikkeling te kunnen begrijpen. Een instap consumenten SSD heeft immer een beduidend lagere prijs dan een Enterprise model.

De ontwikkeling van conventionele HDDs staat zeker niet stil. Ze worden steeds groter en dat leidt tot een lagere prijs per GB. Daardoor zeggen omzetcijfers bij HDD niet zo heel veel, dat is het tweede punt waar The Reg een steek laat vallen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*