Afhankelijkheid van tape

Chris Mellor van The Reg had vorige week een opmerkelijke primeur. De nieuwste generatie LTO tape, de LTO-8 kan in Amerika niet worden geleverd. Reden daarvoor is de patentstrijd tussen de twee fabrikanten Fujifilm en Sony. Afhankelijkheid en kwetsbaarheid worden onverwachts zichtbaar.

Tape is kampioen

Storage Nieuws schrijft vaker over tape. Tape is namelijk nog steeds onbetwist kampioen als het gaat om het langdurig opslaan van grote hoeveelheden data. Archiving zonder tape kan, maar is weinig logisch. Tape is extreem goedkoop en eenmaal beschreven kost de opslag geen stroom. Harde schijven (en helemaal SSD’s) die voor langere termijn opslag worden ingezet hebben bijna altijd stroom nodig, omdat de in machines zijn gemonteerd.

Een andere voordeel van tape is de capaciteit. LTO-8 kan 12TB aan data bevatten. Als compressie wordt toegepast kan dat oplopen tot 30TB. Geen enkele spinning disk komt op dit moment aan die laatste waarde. De LTO roadmap die loopt tot LTO-12 spreekt van 192TB of 480TB als compressie wordt toegepast.

Kwetsbaarheden

Tape lijkt daarmee een toekomstbestendige oplossing voor lage termijn en grootschalige data storage. Dat beeld is echter toe aan een grondige herziening. Het verhaal van Mellor laat namelijk zien dat er een paar bijzondere kwetsbaarheden zijn. Er zijn twee fabrikanten, Fujifilm en Sony. Hoewel die deel uitmaken van het LTO consortium vechten ze elkaar de tent uit als het gaat om de bescherming van patenten die LTO bepalend zijn. Het gevolg daarvan is dat in de VS geen LTO-7 en LTO-8 tapes geleverd kunnen worden.

Fujifilm heeft in eerste instantie gelijk gekregen van de rechter, waardoor Sony niet meer mocht leveren. In hoger beroep won Sony dan weer, waardoor Fujifilm niet meer mag leveren. En omdat de zaak nog loopt durft Sony niet te leveren. Het gevolg: Amerikaanse gebruikers van de hoogste capaciteit LTO tapes komen in de problemen. Andere fabrikanten dan deze twee zijn er niet. Wat er als andere merken wordt aangeboden zijn re-brands van Fujifilm of Sony.

BCP en compliance

Het is waarschijnlijk de eerste keer dat velen tot de conclusie moeten komen dat ze bij de BC en compliancy draaiboeken tekort geschoten zijn. Niemand heeft namelijk tot op heden een vergelijkbare case meegemaakt. Maanden (volgens Mellor nog in iedere geval tot augustus) geen LTO kunnen krijgen zal bedrijven dwingen uit te wijken naar andere archief methoden. Dat zal in de regel met LTO-6 gebeuren, maar die hebben een lagere capaciteit en of alle hardware in de eerste lijn daar mee overweg kan is waarschijnlijk niet getest.

Een eigenaardige zaak, die menigeen aan het denken zal moeten zetten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*