Al gehoord van de Samsung KV SSD?

De Nederlandse tech pers heeft vorige week te weinig aandacht besteed aan de melding van Samsung. Mogelijk heeft men gedacht dat het gereed hebben van een prototype voor KV solid state drive (SSD) een vooraankondiging is van een nieuwe serie reguliere SSD’s. Dan heeft men niet begrepen waar KV voor staat.

KV revolutie

Samsung heeft reden trots te zijn op dit prototype. Het is namelijk de eerste SSD die met KV – key value – overweg kan. KV is niets anders dan een revolutie voor de manier waarop storage werkt. Daarom verdient het onderwerp alle aandacht.

Nu en Straks

Storage is zoals bekend belangrijk en tegelijk redelijk complex. Veel aandacht krijgt het niet. Vendoren van storage oplossingen spreken over de snelheden, capaciteiten en schaalbaarbeid. Of dat dan gaat om een systeem met HDD’s van merk A of een AFA volgestopt met SDD’s van merk B maakt voor de perfomance natuurlijk heel veel uit. De werking van de storage blijft echter onderbelicht.

Daarom wordt er amper stil gestaan bij de CPU load die storage nu vergt. Het geven en ontvangen van instructies tussen CPU en storage delen is naast een belasting ook een bottleneck. Een van de doelstellingen van KV storage is de instructieset naar de (SSD) storage te verplaatsen. Straks wordt het dan mogelijk sneller en efficiënter te werken.

LBA

Samsung heeft KV niet geheel in eigen beheer bedacht. Het bedrijf is lid van SNIA, waar dit al langer op de agenda stond. KV gaat daarom ook veel verder dan de instructieset volgens open standaarden. Wellicht het belangrijkste verschil met reguliere storage devices (de schijven) is dat de adresblokken die worden aangemaakt en beheerd niet langer fixed zijn.

Iedereen kent het verschijnsel adresblokken van het formatteren van een harde schijf. Daarbij kan de softwareware vragen of 512 bytes of 4kB blokken moeten worden gebruikt. Eenmaal geformatteerd wordt alle data dan opgedeeld en opgeslagen in de fixed sized blokken. Dat werkt goed, maar het kan beter.

Het nadeel van fixed blokken is dat er inmiddels toepassingen bestaan die het beste werken bij blokken van een ander formaat. Toepassingen worden ook door elkaar gebruikt en met fixed LBA zou voor elke toepassing een ander, per geval geoptimaliseerd, storage systeem moeten worden ingezet.

Voordelen

KV zorgt ervoor dat een systeem en zelfs een schijf meer formaten “LBA’s” kan bevatten. In combinatie met het verplaatsen van de meeste instructies van CPU naar de storage unit levert dat voordelen op waar in ieder geval de heavy users van databases blij van worden.

De illustratie – bron: een SNIA presentatie van Samsung – geeft een eerste indruk van die voordelen. Er is op de site van SNIA nog meer over dit onderwerp te vinden. Niet alles is even makkelijk leesbaar, maar de onderbouwing van alle KV voordelen moet wel duidelijk worden.

Share

Comments are closed.