“Announcing The Ceph Foundation”

Tijdens de eerder deze week in Berlijn gehouden OpenStack days is door de Linux Foundation de oprichting van de Ceph foundation bekend gemaakt. Ceph staat voor een free-software storage platform dat zowel met object, block als filestorage overweg kan. Het is gratis, zou geen SPOF kennen en met exabytes aan data overweg kunnen.

Naarmate de hoeveelheid data steeds sneller toeneemt komen de grenzen van hard- en software vaker aan het licht. Ceph, dat als idee reeds in 2006 het levenslicht zag, wordt daardoor een steeds interessantere optie. De software is gratis, wat de kosten voor storage uiteraard drukt. Minstens zo belangrijk is echter dat het met alle soorten opslag en hardware overweg kan. Dat drukt eveneens de kosten van storage clusters en maakt transities op basis van bestaande oplossingen mogelijk.

Om de ontwikkeling van Ceph ook op langere termijn mogelijk te maken is door de Linux Foundation, waar Ceph onderdeel van uitmaakt, in 2015 al besloten tot het opzetten van een advisory board. Dat heeft geadviseerd een Ceph Stichting in het leven te roepen om onder andere de financiering te waarborgen. De advisory board kan daardoor ook worden opgeheven. In de Stichting zitten deels de partijen die ook al in de AB zaten. De structuur maakt een verruiming van de deelnemers mogelijk. De teller staat daarbij nu op 31 deelnemers en dat zijn stuk voor stuk vooraanstaande spelers.

De start van de Ceph Foundation is een stap waarvan het belang niet mag worden onderschat. Net als OCP en de Linux Foundation kan het zorgen voor een robuust framework dat de acceptatie zal vergroten en de zowel producenten als afnemers verder laat opschuiven naar open omgevingen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*