Azure Archive Blob – ook in Nederland

Vorige week maakte Microsoft een nieuwe dienst bekend. De Azure Archive Blob. Deze gaat vanuit 14 regio’s worden aangeboden. Best opvallend is dat elders Nederland als een van die regio’s wordt genoemd. Het zou dus mogelijk moeten zijn in ieder geval de Archive blob data in Azure in Nederland te houden.

Daarbij gaat niet niet om elk soort data. Archive Blob is, zoals de naam aan aangeeft, een dienst voor koude data. Binnen Azure is er al een methode voor de opslag van koude data, Cool Blob. Dat is vorig jaar geïntroduceerd om AWS’ Glacier het hoofd te kunnen bieden. Schijnbaar was dat aanbod niet interessant genoeg. Archive Blob is nog lager geprijsd en bestemd voor nog “koudere” data. De grote drie Amerikaanse cloud aanbieders zijn, ook waar het op koude opslag betreft, duidelijk in een prijzenslag verwikkeld. Bij die prijzenslag hoort dat het aanbod steeds verder wordt uitgebreid. Inhoeverre dat in het voordeel van de klant is, want meer opties betekent niet per definitie dat de beste keuzes worden gemaakt, blijft nog onduidelijk.

De prijzen “$0.002 per GB per month” gelden voor de preview periode die tot 1 februari loopt. Azure Archive Blob is inmiddels compatible met de reguliere toepassingen van bedrijven als NetApp en Commvault. Andere vendoren volgen nog

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*