Beleggers straffen Box voor mindere vooruitzichten

Het aandeel van Box is twee dagen terug tijdens de handel bijna 10% in waarde gedaald. Dat was een directe reactie op de presentatie van de kwartaalcijfers. Die cijfers waren op zich beter dan de beurs had verwacht, de toelichting over de cijfers en de vooruitzichten vielen echter zwaar tegen.

Box zag het verlies afnemen, het facturatie volume toenemen en kon zo een lager verlies per aandeel en een net iets hogere omzet ($148,2 in plaats van $146,5 miljoen) dan de beurs verwachtte melden. Dat leek een indicatie dat het bedrijf nog steeds op weg is binnen enkele jaren een omzet van $1 miljard op te tekenen. Dat is schijnbaar iets waar de handel naar uitkijkt, meer nog dan winstgevendheid.

Die omzet is nog steeds waar het bedrijf, dat primair cloudstorage voor documenten en collaboration levert, naar streeft. Echter uit de opmerkingen van de directie viel op te maken dat daar meer tijd voor nodig is en dat er geen harde target is gesteld. Beleggers dumpte daarop het aandeel. Bezwerende woorden van ceo Aaron Levie hielpen ook niet. Het aandeel herstelde zich ook nabeurs niet van de dip en verloor zo op een dag 11% aan waarde.

Beleggers hebben mogelijk te heftig gereageerd op de vaagheid over de gewenste omzet. Dat hebben ze niet als het gaat om de verklaringen daarvoor. Levie en zijn collega’s schermden met nieuwe klanten en in totaal 87.000 betalende klanten. Er is daar sprake van groei, (2.000 in vergelijking met het voorgaande kwartaal) maar de opmerking van Levie zelf dat de sales organisatie zijn volle aandacht heeft zijn niet goed gevallen. Daardoor is iedere belegger hard met de neus op de feiten gedrukt. De groei bij Box vlakt namelijk af. De cijfers laten zich interpreteren dat het eerder duurder wordt om klanten te werven dan goedkoper.

Op die manier tot een gezonde business komen is onmogelijk, temeer het gaat om diensten waarvoor concurrentie bestaat. De koers van Box is een fors deel van de winst die het dit jaar heeft gemaakt verloren.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*