Betrekkelijke stilte bij storage voor endusers

De meeste aandacht van pers en fabrikanten is de afgelopen week uitgegaan naar consumer electronics, wat met de 2017 editie van CES ook wel voor de hand ligt. Veel aandacht voor consumenten innovaties enerzijds en anderzijds ook de nodige uitleg hoe gadgets veilig kunnen worden toegepast. Zie dat als een reactie op IoT en het Mirai Botnet.

Opvallend is dat er rond storage – voor endusers in dit geval – echt heel weinig nieuws is doorgekomen. Veel meer dan een USB stick met een capaciteit van 2TB van Kingston en dat WD het aanbod nu uitbreidt met een black series leek er niet te zijn. Deels verklaarbaar, want de enduser markt is een als het op storage aankomt markt waarbij de prijsdruk groot is en het aantal innovaties alleen al daardoor beperkt moet zijn. Daarnaast is het ook een markt die weinig groei meer kent, de keuze tussen cloud opslag, een SoHo NAS en storage in de eigen devices is wel al gemaakt. Het is alleen nog maar vervanging en de periodieke upgrades die hier voor beweging zorgen.
Die beweging komt niet vanzelf. Voor elke type opslag buiten de cloud om geldt in de enduser markt dat de B2B markt leidend is. Wat daar wordt gelanceerd sijpelt door richting B2C (bij cloudstorage lijkt dat trouwens historisch gezien juist omgekeerd).

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*