Bewijs van prijsafspraken bij storage

The Register had dinsdag een goede primeur voor de Europese markt. Het was de eerste publicatie die kwam met het nieuws over de boete voor de multinational NHK Spring Co. Ltd. Het bedrijf heeft toegegeven meegewerkt te hebben aan prijsafspraken met andere leveranciers van harde schijf onderdelen. De rechter heeft een boete van $28,5 miljoen plus aanvullende maatregelen opgelegd.

NHK Spring is een bedrijf dat volgens de wiki in tientallen landen actief is. Toch kent bijna niemand in de IT deze multinational. Dat komt omdat het merendeel van de producten voor andere sectoren zijn bestemd. De vering van autostoelen of het chassis zelf vertegenwoordigt een geheel andere markt.

Toch blijkt NHK Spring ook in de IT sector actief te zijn. De klacht die nu heeft geleid tot een vonnis heeft betrekking op de veren die in harde schijven zijn verwerkt. De website van NHK Spring laat zien dat het bedrijf voor 3,5” en 2,5” schijven meerdere onderdelen in het assortiment heeft. Veren voor de koppen is dus zelfs maar een deel van het HDD portfolio.

Uit de stukken valt te halen dat NHK Spring tenminste 8 jaar met de concurrenten prijsafspraken heeft gemaakt. Dat kartel leidde tot hogere inkoopposten bij Seagate, Western Digital en co. Die hogere inkoop is uiteraard door de koper van een complete harde schijf opgehoest.

Dat er illegale kartels zijn in de IT sector wordt al langer beweerd. Met deze case is aangetoond dat dit op componenten niveau in iedere geval heeft gespeeld.

Omdat de handel van de andere kartelleden nog wordt onderzocht en omdat bedrijven al NHK Spring meer dan alleen de veren leveren kunnen de lopende onderzoeken nog veel meer bewijs opleveren.

Share

Reacties zijn gesloten.