China laat de tanden zien: kartelonderzoek naar chips fabrikanten

Dit weekend zijn Samsung en Micron, los van elkaar, met mededelingen voor de beurs en beleggers gekomen die vele overeenkomsten vertonen en reden voor zorg zijn. Beide bedrijven geven toe door de Chinese anti kartel autoriteiten onderzocht te worden.

Wat er aan de hand lijkt te zijn is het volgende. Vrijdag 1 juni maakte Micron bekend dat Chinese “State Administration for Market Regulation authorities “ de dag ervoor het kantoor in de VRC had bezocht. Het bedrijf zegde uiteraard toe alle medewerking te verlenen aan het onderzoek. Dat bericht is al anders dan wat er eerst de ronde deed. Daarin is namelijk sprake van “een gesprek” en het wekt de suggestie dat Micron vertegenwoordigers naar de autoriteiten zijn gestapt dan wel dat er geen noodzaak was een ernstiger signaal af te geven.

Zowel 31 mei (lokale Chinese tijd) als 1 juni is natuurlijk door de pers navraag gedaan bij de andere grote producenten. Daarop volgde geen of een ontkennend antwoord. Op zondag gaf Samsung China echter toe dat het ook bezocht was door de kartelpolitie en dat het onderwerp van onderzoek was. Dat is duidelijk een andere toonzetting dan Micron. De derde grote speler SK Hynix schijnt vrijdag 1 juni ook de autoriteiten over de vloer gehad te hebben en dat heeft het pas dinsdag 4 juni toegegeven.

Het is geen goede zaak dat de berichtgeving zo is vertraagd. Voor beleggers en de beursautoriteiten is het immers essentiële informatie. Voor de gehele sector is het signaal dat de Chinese instanties afgeven evenmin positief. De enige winnaars in dit onderzoek gaan de eindgebruikers worden, want los van de uitkomst, het is een goede zaak dat wordt onderzocht of er sprake is van prijsafspraken. In het beste geval gaan de prijzen naar beneden, hoewel daar ook nog andere ontwikkelingen een rol spelen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*