Cloud storage vergelijken blijft lastig

Een van de meeste gehoorde klachten over het aanbod van de grote cloud aanbieders is dat de factuur fors kan tegenvallen. Voor elk aspect van de dienstverlening is een aparte prijstabel die ook nog eens rekening houdt met de regio. Ondanks de talloze online calculators kan die fijnmazigheid leiden tot onaangename verassingen.

Als het om storage in de cloud gaat is het aanbod van AWS bepalend voor de marktontwikkelingen. S3 geldt als ijkpunt waar alle andere aanbieders naar kijken, in ieder geval voor de pricing. Het idee dat AWS ls marktleider ook de goedkoopste is, is al lang achterhaald. De opslag zelf is nog steeds scherp geprijsd, maar de bijkomende kosten voor transport en verplaatsing zorgen ervoor dat in bepaalde gevallen conventionele on premise storage goedkoper kan zijn.

Minder exotisch en daarmee vaker voorkomend is dat het prijsverschil tussen de grote cloud aanbieders niet in het voordeel van AWS uitvalt. Een voorbeeld dat voor Nederland nog weinig relevant lijkt, maar mogelijk wel interessant, is het aanbod van Alibaba. De marktleider voor de VRC en steeds meer delen van Z.O. Aziƫ heeft de activiteiten in de VS op een lager pitje gezet. Formeel heet het om meer aandacht aan de thuismarkt te kunnen schenken. Dat is duidelijk niet helemaal het geval. Alibaba heeft Frankfurt en London hoog op de eigen agenda om in Europa met een goed aanbod aanwezig te kunnen zijn.

Het laagste storage tarief van Alibaba, dat ook in Europa zou gelden, is $0,0185/GB/Maand. Dat zou lager zijn dan AWS Frankfurt. De kosten voor datatraffic zijn dan weer fractioneel hoger. Op basis van die twee variabelen is het mogelijk te bepalen wanneer AWS een betere deal is dan Alibaba en omgekeerd. De realiteit is echter complexer. AWS heeft met S3 een semi standaard in de markt gezet en Alibaba zegt daar een compatibel protocol voor te hebben. Wat daarvan in de praktijk de resultaten zijn is echter niet bekend. Daarvoor heeft bedrijf (vooralsnog) te weinig gecommuniceerd. Als het gaat om storage zijn opslag- en transportkosten zeer belangrijk, maar ook performance, investeringen in kennis vooraf en mensuren voor de operaties moeten worden meegenomen in de elke vergelijking.

Dat is de reden waarom het vergelijken van cloud aanbieders moeilijker is dan op het eerste gezicht lijkt en waarom vooralsnog niemand in deze regio AWS en Alibaba met elkaar kan vergelijken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*