Data deduplicatie als onderdeel van een eigen OS

De afgelopen dagen is op een aantal plekken geschreven over het bedrijf Formulus Black. Het claimt een betere performance voor alle X86 servers door een andere methode van data reductie. Enige terughoudendheid lijkt op zijn plaats omdat het bedrijf grotendeels zou bestaan uit medewerkers en directieleden van een start-up met vergelijkbare propositie die in 2017 failliet ging

Toch is het idee op zich de moeite van het vermelden waard. Een groot deel van de performance verbeteringen voor IT appliances komt door snellere componenten. CPU, SSD en RAM kunnen meer taken aan, sneller lezen en schrijven en meer instructies verwerken. Het zijn ook allemaal hardware componenten. Aan de software kant lijken de ontwikkelingen minder hard te gaan, ze vallen in ieder geval veel minder op. Als er dan nu een starup komt die claimt met een eigen OS (ForsaOS) het RAM geheugen te kunnen adresseren als een “single giant non-volatile pool of storage“ dan klinkt dat interessant. Meer data in RAM leidt tot minder lees en schrijf operaties voor de harde schijven. RAM is voor data deduplicatie ook een interessante optie omdat het sneller is dat een gelijkwaardige proces in de harde schijf en het voorkomt weer onnodige lees/schrijfopdrachten omdat er minder data overblijft.

Het idee meer met RAM te doen is niet nieuw, maar lijkt keer op keer niet echt van de grond te komen. Deduplicatie is inmiddels gemeengoed. Of Formulus Black met de combinatie op OS niveau enige impact zal hebben of dat het onbedoeld als een vroege 1 april de boeken in zal gaan moet nog blijken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*