Datastewards

Op het Duitse blog van het Storageconsortium verscheen vorige week een artikel over het verbeteren van de kwaliteit van data. De context was Business Intelligence en Analytics. Daarbij werd als begrip gehanteerd de Datasteward.

De Datasteward is verantwoordelijk voor de selectie van data die voor verschillende processen wordt gebruikt. Vanuit die rol kan hij of zij sturen op de kwaliteit van data die in de processen terechtkomt en van wat wordt aangeleverd. Het is een functieomschrijving die in Nederland nog weinig voorkomt, maar als het gaat om storage wel gekend moet zijn. Data moet immers ergens vandaan komen en zowel tijdens als na bewerking worden opgeslagen. Het stuk maar niet duidelijk of dat ook specifiek de rol van een datasteward hoort te zijn. De nadruk ligt heel erg op de voorkant van het traject.

Daarom is het ook opvallend dat nergens wordt gemeld of het de rol van de steward is te waken over een aspect van data dat steeds belangrijker wordt: data minimalisatie. Zeker het de GDPR in het vooruitzicht kan en zal het niet meer mogelijk zijn alle mogelijke data te vergaren en op te slaan. Dat is ook een vorm van kwaliteitsbewaking en ook dat heeft de nodige impact op storage functionaliteiten. De vraag of de datasteward daarvoor de geschikte functionaris is of dat hier te veel overlapping is met bij grote ondermeningen verplichte Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) blijft in het artikel onbenoemd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*