De combinatie van on premise en cloud opslag

Data wordt lokaal of extern opgeslagen. In het eerste geval heet dat on premise, in het andere geval off premise. Bij off premise kan sprake zijn van conventionele opslag in een datacenter, maar ook in een cloud. Data tussen on en off premise verdelen en dat managen kan omslachtig zijn, vooral als het gaat om het beheren van data tussen verschillende cloud aanbieders.

The Register schrijft eerder deze week over het bedrijf Elastifile. Dit heeft met Elastifile’s Cloud File System een storage oplossing voor situaties en systemen. Dat is op zich niet uniek. Wat wel bijzonder is is dat Elastifile gebruik maakt van de zowel on premise mogelijkheden als van de drie grote cloud storage aanbieders, AWS, Azure en GCS.

De tabel van The Reg laat zien dat er op dit moment maar twee leveranciers zijn (of: bekend bij The Reg) die in staat zijn het opslag beheer op basis van vier partijen te realiseren.

Het overzicht maakt daarbij niet alleen duidelijk wat de kracht van het nieuwe Elastifile zou moeten zijn. Hoewel het niet de insteek van het artikel is komt ook naar voren wat de kracht van NetApp is. Als partij die laat de cloud heeft omarmd heeft het de laatste jaren door eigen producten en acquisities een opmerkelijk ommezwaai gemaakt. Dat wordt door klanten gewaardeerd, want over groei heeft het bedrijf niet te klagen.

Wat Elastifile en NetApp gemeen hebben is dat ze een zinvolle laag tussen de klant en de cloud providers vormen. Het citaat van The Reg daarover verdient het overgenomen te worden: “providing on-premises support, defences against public cloud lock-in, and workload mobility between clouds.“

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*