De eerste 15TB schijf komt van HGST – Western Digital

Afgelopen woensdag, te laat om door de Europese pers te worden opgepakt, heeft WD in Amerika bekend gemaakt de eerste 15TB helium gevulde HDD’s te kunnen aanbieden. De HGST Ultrastar DC-HC620 is bedoeld voor datacenters en hyperscalers en komt naast een 14TB model te staan.

Dat laatste valt direct op. De voorgaande producties gingen gepaard met grote stappen. Nu is de capaciteitstoename met 7% gering. Of de 14TB over een jaar nog gevoerd wordt valt nog maar te bezien. Het zou niet de eerste keer zijn dat een tussenmaat sneller uit de catalogus verdwijnt.

De 15TB SMR HDD is uiteraard leverbaar in een SAS en een SATA uitvoering. WD claimt tot 31% hoger energie efficiëntie per TB dan voorgaande modellen. De bijhorende rekensom is niet zichtbaar. Dat schijven met een grotere capaciteit onder streep goedkoper kunnen zijn is echter duidelijk.

Volgens het persbericht zijn de eerste samples verscheept en zal de schijf dit jaar nog door de klanten besteld kunnen worden. Het wachten is nu dan op de reactie van Seagate en het moment dat dit model schijven voor andere marktsegmenten beschikbaar komen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*