De eerste totaal Chinese SSD

De aankondiging van Longsys dat het dit jaar nog wil starten met de productie van een serie SSDs die volledig uit Chinese componenten bestaat is zonder meer belangrijk. De impact die dit kan hebben op de lokale markt is groot. De kans dat de huidige SSD leveranciers hierdoor een interessante afzetmarkt gedeeltelijk zien verdwijnen is eveneens aanwezig.

Bekende naam

Longsys is geen nieuwe onderneming. Het bedrijf is als ODM en OEM al vele jaren actief. Menigeen heeft in het verleden netwerk- of andere insteekkaarten van de fabrikant gebruikt. Het bedrijf is sinds 2017 houder van de merknaam Lexar. SSDs en andere flash storage onder die naam worden al geruime tijd op de Chinese en andere Aziatische markten aangeboden. Er zijn dus regionaal twee bekende namen die hier een rol gaan spelen

Autarkie en Beijing

Onder de motorkap zitten vooralsnog onderdelen uit meerdere landen. Dat moet gaan veranderen. Longsys zegt dat uit commerciële overwegingen te doen. De oplettende lezer weet natuurlijk ook dat de Chinese overheid al langer aanstuurt op een grote mate van autarkie als het om de IT sector gaat.

Longsys wil aan die wens van Bejing gehoor geven. Het zal daarvoor samenwerken met Yeetor Microelectronics, Maxio Technology en Tsinghua Unigroup. Die laatste is in Europa en de VS bekend. Het conglomeraat heeft de laatste jaren  met wisselend succes meermaals geprobeerd westerse bedrijven deels of geheel over te nemen. Daarnaast is het sinds vorig jaar gelinkt aan procedures in de VRC die als doel hebben de chips van SK Hynix, Samsung en Micron van die markt te weren.

Logisch

In dat licht gezien en kijkend naar het handelsconflict met Washington is de melding van Longsys net zo logisch als voorspelbaar. Of het ze gaat lukken daadwerkelijk dit jaar nog een 100% Chinese SSD op de markt te brengen is niet eens het belangrijkste element van de melding. Het gaat er vooral om dat de handschoen is opgepakt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*