De hordes voor storage

Voor het opslaan van data en applicaties zijn harddisks het meest gebruikte medium. De afgelopen jaren is de capaciteit ervan toegenomen. We komen nu op het punt aan dat de grenzen voor de bestaande techniek in zicht komen.

Harddisks zijn als opslagmedium niet weg te denken. Tape is een alternatief, maar zeker niet voor kleinschalige opslag. CD en DVD heten inmiddels technisch achterhaald en verleden tijd te zijn. Flash is een optie, maar vooralsnog te duur. Harde schijven zijn daarom nog steeds de ruggengraat als het om opslag gaat voor bijna elk systeem, serverruimte of datacenter. Voor elk van die locaties zijn er ook aangepaste schijven. In een desktop wordt bijvoorbeeld stilte belangrijker gevonden dan in een datacenter. Het gevolg daarvan is dat schijven met meer dan 7200 toeren per minuut niet in desktops worden geplaatst, maar wel in datacenters voorkomen.

Voor elk inzetgebied van harde schijven geldt dat de vraag naar capaciteit over de jaren is toegenomen. Inmiddels zijn schijven met een capaciteit van meer dan 10TB geen zeldzaamheid meer. Voor de SoHo markt zijn NAS appliances met schijven van 12TB leverbaar. Die capaciteit wordt uiteraard ook in echte zakelijke omgevingen gebruikt. Daar zijn zelfs modellen met 14TB in gebruik. De prijs per unit en per TB van die grootste modellen staat vooralsnog uitrol naar de enduser markt in de weg. De grootste schijven komen nog boven de 4 cent per GB uit, terwijl een schijf met een capaciteit onder de 10TB daar wezenlijk onder blijft. Schijven onder de 8TB kunnen zelfs voor minder dan 3 cent per TB worden verkregen.

Een horde van een ander orde is zijn de technische randvoorwaarden. Zowel WD als Seagate experimenteren al langere tijd met andere manieren om data op en van spinningdisks te schrijven, respectievelijk te lezen. Tot op heden is daarvan alleen onthouden dat de huidige methoden aan de grenzen stoten bij HDD’s van 16TB. Dat is ook de reden waarom de stappen in capaciteitstoename de laatste paar jaar zijn afgenomen. Een verdubbeling van de capaciteit is gewoon fysiek en technisch niet meer mogelijk. De grens is in zicht.

Vooralsnog zijn de schijven die op de markt worden gebracht gewoon in een appliance te klikken en aan te sluiten. Wie zich inleest in de techniek van HAMR en MAMR ziet echter dat in ieder geval aan de software kant veranderingen nodig zijn de next generation schijven (+16TB) te kunnen aansturen. De vraag die dan ook opdoemt is hoe de nieuwe technieken te combineren zijn met alles wat al voorhanden is. De overstap van IDE naar SATA is betrekkelijk soepel verlopen. Gelet op de huidige hoeveelheid data en vooral de afhankelijkheid ervan zal een eventuele overstap naar HDD storage met nieuwe interfaces of protocollen minder aantrekkelijk worden gevonden. Het is daarom opvallend dat de genoemde fabrikanten daar nog niets over communiceren.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*