De huidige SSD beperkingen

Met enige regelmaat komt de vraag voorbij waarom de capaciteit van SSDs nog steeds zoveel achterloop op spinning discs. Het meest gegeven antwoord is dat de prijs dit vooralsnog dwarsboomt. Dat is inderdaad een belangrijke factor, maar niet de enige.

Prijzen

Dit jaar is de prijs voor SSDs fors gedaald. Consumenten producten van Crucial, een van de grootste aanbieders op de Nederlandse markt, zijn tussen januari en november 40% goedkoper geworden. De prijsdalingen bij andere merken wijken daar weinig van af. Bij zakelijke toepassingen is sprake van een geringer, maar nog steeds aanzienlijk voordeel voor de koper.

Het argument dan SSDs te duur zijn lijkt door de forse prijsdaling achterhaald te zijn. De prijs per GB is echter nog steeds in het voordeel van spinning disks. De laagste prijs per GB voor een SSD ligt rond de 15 cent. HDDs die onder de 3 cent per GB kosten zijn geen uitzondering. Een factor 5 verschil is te fors. Daarom blijven spinning disks voorlopig gewoon leverbaar.

Uitwijken

Er is nog een aspect dat voor HDDs pleit en dat door de meeste slechts gedeeltelijk wordt doorgrond. De maximale capaciteit van een SSD kan veel meer zijn dan wat daadwerkelijk op grote schaal geleverd wordt. Voor de endusermarkt zijn SSDs 4TB leverbaar, voor bijvoorbeeld de enterprise en datacenters ligt de grens fors hoger. Samsung heeft SAS SSDs van 30.72 TB in het portfolio. De prijs daarvan is op aanvraag beschikbaar. Meer gangbare modellen (en in het reguliere 2,5” formaat leverbaar) gaan tot 7,68TB. De prijs per GB voor dit soort schijven is volgens deze bron tussen de 34 en 39 cent. Door die hoge prijs blijft de vraag naar deze modellen beperkt. Minder vraag leidt tot minder productie wat de kans op prijsdalingen minimaliseert. Omdat ze zo duur zijn wordt er ook makkelijker uitgeweken naar reguliere modellen en capaciteiten. Dat leidt tot meer vraag. Meer vraag voor IT componenten leidt tot efficiëntere productie en dus tot lagere prijzen. In dit geval hoort daar wel de kanttekening bij dat het de adoptie van grotere capaciteiten in de weg staat.

Temperaturen

Een andere factor die te weinig aandacht krijgt is de techniek. Een standaard 2,5” SSD is niet totaal gevuld. Daardoor zal de indruk ontstaan dat er meer componenten en dus capaciteit kan worden toegevoegd. Dat is in deels mogelijk. In een 2,5” behuizing kan alles tussen 16GB (de eerste generatie SSDs) tot 4TB. Meer is qua ruimte mogelijk, de hogere temperaturen staan dat echter in de weg. Hitte ontwikkeling en daardoor de noodzaak meer en gerichter te gaan koelen is een enorm onderschatte showstopper die de ontwikkeling van reguliere SSDs in de weg staat. Het is ook daarom dat andere formats op de markt zijn gekomen.

Overproductie en vraaguitval

Tenslotte moet nog worden stilgestaan bij de huidige marktsituatie. Er zijn indicaties die wijzen op een te grote productie en een achterblijvende vraag. Producenten hebben weinig redenen nu met nog grotere en goedkopere SSDs te komen. Ze snijden zich daarmee in de eigen vingers en bestaande investeringen zijn – ondanks de indrukwekkende marges – lastig terug te verdienen. De vraaguitval die op meerdere plekken wordt waargenomen is eveneens een reden waarom SSDs op dit moment niet sneller de capaciteiten en prijzen van spinning disks zullen gaan evenaren.

Het antwoord op de vraag waarom SSDs nog steeds wezenlijk kleiner zijn dan spinning disks heeft is daarmee langer dan velen zich realiseren en dat komt omdat er meer dan een oorzaak is. Het zijn oorzaken die niet los van elkaar kunnen worden gezien. Dat rechtvaardigt de stelling dat de huidige beperkingen die gelden voor SSDs niet snel zullen verdwijnen. Ze zullen minder worden, maar zelfs dat gebeurt minder snel dan waarmee tot een paar jaar geleden rekening werd gehouden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*