De storage markt volgens IDC

Vorige maand heeft IDC onderzoek naar de omvang van de storage markt gepubliceerd. Met een global focus is het onvermijdelijk een overzicht van de meest voorkomende trends. De cijfers die daar bij horen hebben dan ook betrekking op alle landen. Volgens IDC blijft het een markt die op alle fronten en in alle landen zeer sterk groeit.

De zogenaamde IDC tracker stelt een Y-on-Y groei van meer dan 34% vast en koppelt daaraan de theoretische kwartaalomzet van $13 miljard. In de grafieken en tabellen worden 5 global vendors genoemd, de groep ODM en overigen. Wie daarop inzoomt merkt dat IDC de ODMs en “others” als hele sterke spelers zien op de markt voor “Enterprise Storage”. De ODMs hebben daar naar omzet gerekend een marktaandeel van 23,9% en de “others” komen tot 23,3%. Dat is meer dan de 21,6% die bij Dell EMC staat. De term “Enterprise Storage” is echter vrij breed. Alle hyperscalers worden door IDC tot die group gerekend, waarmee het datacentrum van een bank voor storage dus min of meer gelijk wordt gesteld aan het datacentrum van Google in de Eemshaven. Dat is een belangrijke kanttekening die bij deze cijfers gemaakt moet worden.

Bij de cijfers over “External Enterprise Storage” valt op dat IDC daar geen ODMs waarneemt. De top 5 wordt aangevuld met een categorie “others” die evenwel goed is voor 29,3% van de omzet over het afgelopen kwartaal. Waarom hier geen ODMs zouden bestaan wordt niet toegelicht. De enige graphic die via persberichten is verspreid heeft betrekking op de EES. Dat is dus maar een deel van de storage markt en laat ook een belangrijke ontwikkeling onderbelicht. Voor beiden soorten storage is namelijk de groei van zowel HPE als IBM wederom minder dan bij de overige partijen. IBM weet zelfs twee keer een omzet en aandeel krimp zien . Of hier sprake is van specifiek storage aanbod en vraag die afnemen (“legacy”) of dat de concurrentie betere alternatieven heeft blijkt net uit de tekst.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*