De volgende slag om Toshiba memory

Een artikel op de Engelstalige site van Nikkei, dat in Nederland niet is opgevallen, maakt melding van nieuwe ontwikkelingen rond Toshiba Memory. De noodzakelijke gedeeltelijke verkoop was gedurende een groot deel van 2017 voorpagina nieuws. Pas in 2018 werd het rustig, maar die rust was niet van lange duur.

De krant schrijft dat het huidige consortium van eigenaren nog steeds voornemens is een deel van het bedrijf naar de beurs te brengen. Dat consortium bestaat uit Japanse, Zuid Koreaanse en Amerikaanse bedrijven en investeerders. Dat is een groep met tegengestelde belangen, zoveel was al ruime tijd bekend. Het zijn de Japanse partijen in het consortium die nu lijken aan te dringen op een aanpassing van de eigendomsverhoudingen.

Hierbij is een spelen schijnbaar vier partijen een rol Toshiba en Hoya spelen de eerste viool. Dat is voor Toshiba logisch, want de NAND fabrieken maakten en maken nog steeds deel uit van de holding. Hoya is ook aandeelhouder. Dat is opvallend want dat bedrijf is leveranciers van de platters die voor conventionele HDDs worden gebruikt. Waarom Hoya een belang in het consortium genomen heeft laat zich raden: zo kon voorkomen worden dat het Japanse aandeel te veel zou teruglopen. Om die reden is er indertijd ook druk uitgevoerd door de Japanse regering op de banken bij te springen.

In het plan dat nu schijnbaar rondgaat is een rol voor twee Japanse financiële instellingen weggelegd. DBJ (Development Bank of Japan) en het gedeeltelijk publieke INCJ zouden voor omgerekend $3,6 miljard willen uitgeven om vier Amerikaanse bedrijven die in het consortium zitten uit te kopen. Het gaat daarbij om Apple, Dell, Seagate en Kingston.

Het formele argument is dat afnemers als aandeelhouder de kansen van Toshiba Memory nieuwe klanten te verwerven verkleinen. Dat klinkt logisch, maar waarom dat pas nu wordt genoemd wekt verbazing. Waarom daar in 2017 niet bij stil is gestaan staat niet in het artikel. Er staat wel genoemd dat de prijzen voor NAND het afgelopen halfjaar sterk zijn gedaald. Daarover heeft Storage Nieuws al het nodige gepubliceerd, inclusief de vooruitzichten voor de eerste helft van dit jaar.

Wat de krant evenmin schrijft, maar wat in het achterhoofd gehouden moet worden, is dat Tokio de verkoop aan niet Japanse bedrijven fors heeft tegengewerkt. Nu de prijzen voor NAND zijn gedaald en de neerwaartse druk blijft aanhouden is dit misschien wel het geschikte moment tegen een scherpe prijs van het Toshiba Memory Consortium weer een door en door Japanse organisatie te maken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*