Deal Qualcomm en NXP gestrand

Het grote nieuws donderdag ochtend Nederlandse tijd was dat de overname van NXP door Qualcomm niet doorgaat. Op het eerste gezicht is dat voor de storage sector minder relevant nieuws. Maar wie kijkt naar de redenen ziet dat er wel terdege een link is.

Zoals elke grotere fusie of overname is ook het voornemen van deze twee ondernemingen tot een bedrijf te komen direct bekend gemaakt aan de mededingingsautoriteiten in alle landen was ze actief zijn. Die bekijken dan per land (of in het geval van de EU per handelsregio) of de fusie niet tot een verstoring van de markt zal gaan leiden. Daarbij wordt uitsluitend naar de economische impact gekeken. Andere instanties, die niet in alle landen aanwezig zijn, kijken of de deal strategische belangen kan schaden. De Amerikanen zijn hier zeer actief mee, maar ook Japan heeft het afgelopen jaar de tanden laten zien. Dat land heeft op politieke gronden de verkoop van Toshiba’s chipfaciliteiten maximaal tegengewerkt en beoogde overnemers uit de VRC te kennen gegeven niet welkom te zijn.

En dan is er natuurlijk de handelsstrijd tussen Washington en Beijing die omvangrijke vormen aanneemt. De opleving van die strijd is niet los te zien van het stranden van de deal tussen het Amerikaanse Qualcomm en het Nederlandse NXP. De Chinezen hebben gewoon niet gereageerd op het verzoek om groen licht. Er is geen afwijzing, er is niet gereageerd. Het signaal dat daarmee is afgeven heeft Guido Dierick directeur van NXP voor Nederland in het ED als volgtverwoord:

er is geen chipbedrijf dat niet in China zit, dus is geen enkele overname in deze branche meer zeker

Aangezien storage niet zonder chips mogelijk is, is de sombere boodschap van Dierick ook voor producenten van storage oplossingen bedoeld.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*