DRAM prijsdruk blijft aanhouden

Als een verrassing kan het niet meer komen de melding van Trendforce dat het voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel komt. De Taiwanezen hebben op basis van de nieuwste marktdata vastgesteld dat de neerwaartse prijsdruk op DRAM langer zal aanhouden dan eerder aangegeven.

Voorraad

Op dit moment is er nog zo veel voorraad dat na Q1 ook in Q2 van 2019 het aanbod niet aansluit op de vraag naar DRAM. De prijsdaling zal doorzetten, maar wel kleiner uitvallen dan de afgelopen periode.

Contradictie

De markt voor DRAM is breed. Van IoT devices, via smartphones, computers tot servers, overal is DRAM voor nodig. De grootste prijskrimp zal blijven spelen rond die twee laatste groepen. Dat is een serieuze indicatie dat de afzet van die devices onder druk staat.

De afzet van servers zou echter volgens Gartner niet onder druk staan, die markt zou namelijk nog steeds groeien. Er is dus sprake van een rapportages die elkaar tegen spreken. Een markt kan niet groeien (Gartner) als een primair onderdeel daarvoor minder wordt ingekocht (Trendforce). Een verklaring voor deze contradictie is dat op meerdere plekken in de keten grote voorraden zijn waarop wordt ingeteerd. Een andere verklaring is dat het aanbod zo groot is dat daardoor een goed zicht op de werking van de keten wordt voorkomen.

Of een van deze twee verklaringen, of nog een andere, juist is laat onverlet dat deze prijsval langer duurt dan alle voorgaande.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*