Dropbox verhoogt prijzen en verandert positie

Dropbox wordt dat door velen gebruikt omdat het een voorgeïnstalleerde app op veel smartphones is. Dat levert een beperkte, maar gratis, cloud opslag. Dropbox is daarbij meer dan alleen die app. Het wil ook veel meer. Dat wordt nu zichtbaar, net als het prijskaartje.

Meer integratie

Dropbox heeft de toepassing voor desktops en mobile devices onder handen genomen. De gebruiker zal zien dat er meer en betere integratie is. Dat klinkt goed. Het opslaan van office documenten kan direct in de Dropbox cloud plaatsvinden. Die locatie kan gedeeld worden, wat in situaties waarbij meerdere mensen aan een document werken prettig is. Integratie met Slack, Google Cloud Service en anderen zou ook verbeterd moeten zijn, of voor het eerst mogelijk.

Lock-in

Natuurlijk doet Dropbox dit niet uitsluitend omdat klanten er om vragen. Het bedrijf is onmiskenbaar bezig een lock-in te creëren. Als er eenmaal veel data in de Dropbox cloud staat verhuist de klant niet snel meer weg naar een concurrent. De churn zou zo omlaag moeten gaan en dus de retentie omhoog.

Dat Dropbox deze actie doorvoert en daarbij ook de prijzen met circa 15% verhoogt is echter een signaal dat niet onderschat moet worden. Vendor lock-in en vervolgens jaarlijks de prijzen verhogen zonder dat de meerwaarde (*) toeneemt. Het is een ontwikkeling die zo uit de handboeken komt.

Afhankelijkheid

Voor klanten is dit het moment om na te gaan of de afhankelijkheid van Dropbox niet te groot wordt en wat de alternatieven zijn. De komende kwartaalcijfers zal uit de ARPU en netto aanwas blijken of Dropbox hier een goede koerswijziging heeft ingezet..

(*) Dropbox verhoogt met de prijzen ook de opslagcapaciteit. Onderzoek toont aan dat voor klanten van cloudstorage meer opslag minder waarde vertegenwoordigt dan een neerwaartse prijsaanpassingen.

Share

One Reply to “Dropbox verhoogt prijzen en verandert positie”

  1. Pingback: Storage zou toch gratis worden | Technite - Provider & Security nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*