Dropping Dropbox

Donderdag is het aandeel Dropbox meer dan 10% verloren. De kwartaalcijfers die het bedrijf bekend maakte vielen mee. De vooruitzichten voor het lopen kwartaal werden het bedrijf niet in dank afgenomen. Daarmee lijkt Dropbox aan te sluiten in de lange rij van IT ondernemers waarover beleggers teleurgesteld zijn.

Dropbox heeft in 2018 meer dan $1,3 miljard omzet gehaald, 26% meer dan in 2017. Dat is een goede groei die beleggers zou moeten aanspreken. De omzet van het vierde kwartaal nam tot met 23% ten opzichte van het vorig jaar. Ook dat is een mooie groei, maar het is wel een eerste voorzichtige indicatie dat het groeitempo vasthouden lastig wordt. De groei van het aantal betalende klanten laat een zelfde beeld zien. 12,9 miljoen nu, 11 miljoen een jaar geleden. Nog steeds groei, maar wel lager dan voorgaande periodes.

Een ondubbelzinnig pluspunt was wel dat de kaspositie fors was toegenomen en dat de bruto marge van 70% toenam tot bijna 75% (!). Er is echter een ander percentage dat belangrijk is en dat heeft mede geleid tot de koersval. De Operating Margin voor het komende kwartaal geeft Dropbox aan met 7-8%, terwijl de markt uitgaat van +12%. Daarachter gaat onder andere schuil dat de kosten van huisvesting de pan uit rijzen. Dat verschil werd niet gewaardeerd, samen met de omzet verwachting voor het lopende kwartaal die 10% onder dat zit wat de markt hoopte te horen.

Is Dropbox daarmee uit de gratie van de beleggers gevallen? Alles is betrekkelijk. De koersdip van -10% moet worden afgezet tegen een +24% over de laatste zeven weken. Er is in ieder geval wat lucht uit de box ontsnapt en dat ging in dit geval niet geleidelijk maar met een grote knal.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*