Druk op de markt door handelsgeschillen en CPU schaarste

Dat prijzen voor IT systemen en componenten, waaronder storage, onder druk staan is bekend. Er is meer dan een oorzaak. De handelsoorlog tussen de VS en de VRC speelt een rol, het zo als de onbalans tussen vraag en aanbod. Om dat laatste te verminderen draaien nemen fabrikanten stevige maatregelen.

Vorig jaar werd al bekend dat de grote chips en storagefabrikanten de fabrieksoutput terugdraaiden. Daar bleef het niet bij, ook de investeringen voor het lopende jaar zijn teruggeschroefd.

Deze week zijn er twee berichten verschenen die daarop aansluiten. Trendforce voorspelt dat de overproductie bij DRAM nog niet onder controle is. De prijzen kunnen daardoor dit kwartaal met 20% dalen. Dat is bijstelling van de eerder prognose die uitging van 15%. Het geeft aan dat de onbalans in de markt nog groter is dan aangenomen.

Die onbalans speelt ook de Taiwanese DRAM maker Nanya Technology parten. Het halveert de capex voor het komend jaar en dat is een bijstelling van een eerder plan dat uitging van een 15% reductie. Als reden noemt het bedrijf de impact van de handelsoorlog. Er is echter een tweede reden. Nanya ziet de schaarste bij Intel CPU als een additionele rem voor de business. Doordat er te weinig nieuwe CPUs op de markt komen is er geen noodzaak componenten, zoals DRAM en storage af te nemen.

Dit argument klinkt plausibel, maar of het echt tientallen procenten van de vraaguitval verklaart is nog maar de vraag. Wat wel duidelijk wordt is dat de huidige markt waarschijnlijk nog complexer is dan enkele maanden geleden zichtbaar was.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*