Edge en storage

Het begrip edge is regelmatig te lezen. Voor tal van vendoren van hardware is edge een nieuwe en interessante markt. Edge is een breed begrip, waardoor vele oplossing voor alle mogelijke sectoren nu anders gepositioneerd kunnen worden. Aan de link tussen edge en storage wordt betrekkelijk weinig aandacht besteed.

Als er naar edge wordt gekeken moet als eerste worden opgemerkt dat er meerdere soorten edge zijn. Edge computing gaat over de rekenkracht en procesaansturing. Edge datacenters hebben betrekking op de opslag van data, de verwerking van data en de schakel tussen externe locaties en de lokale processen.

Standaard vs Maatwerk

Voor reguliere datacenters geldt dat de eisen die aan storage worden gesteld zijn uitgekristalliseerd. Laag verbruik, constante prestaties en standaardisatie zijn de bekendste criteria. Bij edge datacenters (en helemaal bij edge computing) ligt dat anders. De fysieke locaties van de hardware en de hoeveelheid ruimte die beschikbaar is stelt per situatie andere eisen. Alle componenten, dus ook de harde schijven, worden daarop geselecteerd. Of het nu gaat om edge toepassingen in productie omgevingen of edge in communicatie netwerken in de woonwijken, het beheer moet remote kunnen plaats vinden en een 24/7 monitoring is overal vereist. De componenten moeten ook overweg kunnen met grotere schommelingen van temperatuur en luchtvochtigheid dan in reguliere datacenters voorkomen.

Om die reden zijn in edge configuraties SSDs de logische standaard voor storage. Dat kan op basis van de bekende SAS, SATA of M.2 aansluitingen, maar hier zijn ook industriële connectoren en formfactors in omloop. Edge is een belangrijke reden waarom het assortiment van de storage vendoren in de breedte toeneemt en vooral waarom er ruimte blijft bestaan voor kleinere spelers die op het gebied van storage componenten en devices maatwerk kunnen leveren.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*