EDSFF – Datacenter storage volgens OCP

Op 14 en 15 maart werd in San Jose de Global OCP Summit gehouden. OCP gaat over meer dan alleen maar racks en een andere kijk op voeding. Meer dan een dozijn presentaties ging over storage en daarbij was de nodige aandacht voor de nieuwe standaard EDSFF.

EDSFF staat voor Enterprise & Datacenter SSD Form Factor. Idee hierachter is dat de standaard SATA of SAS aansluitingen en afmetingen van SSDs niet optimaal zijn voor units en racks die zwaar belast gaan worden. De bestaande aansluitingen zijn bij onderhoud kwetsbaar, de handelingen vergen meer tijd dan gewenst is. Het formaat van de schijven staat ook een optimale airflow in de weg en zorgt er daardoor voor dat de beschikbare ruimte niet goed wordt benut.

Om die reden zijn sinds 2016 meerdere hardware vendoren en hyperscaler bezig te komen tot een verbeterd ontwerp van SSDs. Intel (“ruler”) en Samsung (“M3 /NF1”) zijn daarbij aanvankelijk gescheiden paden gegaan (zie ook deze post over de verschillen). Een jaar gelden is tijdens de OCP 2018 global summit de eerste Olympus FX-16 JBOF oplossing gepresenteerd. Dat is een 1U oplossing die – bij de huidige stand van de techniek – 256 TB aan EDSFF kan bevatten. De schijven zijn hot-pluggable vanaf de voorzijde van de unit, die minder dan 400Watt verbruikt.

Deze 20 minuten durende presentatie is de moeite van het zien waard. De basics van EDSFF worden uitgelegd en de kijker wordt gewezen op de lanceerdatum. EDSFF is per Q2-2019 klaar voor massaproductie. Dan zullen de eerste hyperscalers bij upgrades niet meer uitsluitend gebruik maken van de bekende 2,5” SSD units maar van deze langere en maximaal 18mm brede units.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*