Een nieuwe AWS snowball variant

De afgelopen week is op het AWS blog een artikel verschenen over de Snowball. Dat is, in het kort gezegd, een uiterst robuuste externe harde schijf met compute power bedoeld om het verplaatsen van onpremise data naar een AWS omgeving mogelijk te maken. Dat product kent nu een nieuwe variant.

Snowball is een typisch Amerikaans product. Het is namelijk het zonder meer praktische antwoord op de vraag van veel ondernemers in het land die over slechte connectiviteit beschikken. Het uploaden van grote hoeveelheden data en ook applicaties duurt er te lang. Of het foutloos mogelijk is is daarbij ook een issue. AWS heeft daarom besloten dat klanten data op een drager kunnen aanleveren bij een datacenter dat wel over voldoende connectiviteit beschikt. Vandaar kan de data dan naar een AWS regio worden verplaatst. De win voor de klant is dat hij een hogere zekerheid heeft dat zijn data van A naar B gaat en zelfs binnen een gekend tijdsbestek. De win voor AWS is dat het zo klanten kan werven die anders op technische gronden de boot moeten afhouden.

Snowball is als idee simpel. Het idee dat de klant zijn floppies, usb stick of externe harde schijven gevuld met data ergens aanlevert is in de VS ook al jaren oud. AWS is ook niet de enige die de vertaalslag van offpremise storage naar cloudstorage op deze manier faciliteert. Google, Azure, maar ook echte data back-up partijen als Backblaze hebben hier opossingen voor.

Toch heeft AWS nu weer een streepje voor. Het heeft de Snowball serie namelijk van meer dan alleen storage voorzien. Het zijn inmiddels units waar storage met compute power worden gecombineerd. Er is sinds deze week zelfs een variant beschikbaar die over extra GPU power beschikt. Niet voor niets hebben de nieuwste Snowballs het woord Edge in de naam staan.

Snowball was tot nu toe een niche product, maar wel onmisbaar voor de uitrol van AWS in bepaalde landen en regio’s. De upgrade naar portable edge computing units zou kunnen leiden tot nieuwe markten. De vraag is echter welke. AWS zal het antwoord mogelijk geven op de grote Re:Invent die deze week wordt gehouden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*