Eerste Dell kwartaalcijfers bieden markt geen steun

Vrijdag werd hier de vraag gesteld of de donderdag nabeurs gepubliceerde kwartaalcijfers van Dell de techfondsen die eerder die week klappen hadden opgelopen zouden steunen. Het antwoord op die vraag is na de handel de week afsloot te beantwoorden. Nee, de Dell cijfers waren geen steun

Het aandeel Dell is tussen de publicatie van de cijfers en het einde van de handel ongeveer 3% meer waard geworden. Wat dat betreft kan de indruk zijn dat de handel de behaalde resultaten positief waardeert. 10% meer omzet voor de tak die datacenters voorziet, een plus van 14% voor servers en 7% meer storage omzet klinkt goed. Het is meer dan de omzet plus voor desktops van 4% die onder de streep een -1% vertegenwoordigt. VMware deed 17% meer omzet en aangezien Dell 80% van die aandelen heeft leverde dat een extra bijdrage aan het positieve sentiment.

Toch zijn er de nodige kanttekeningen de plaatsen bij de cijfers van Dell. Het bedrijf heeft zich minimaal uitgelaten over de vooruitzichten voor het komend kwartaal en de schuldenlast blijft behoorlijk hoog. Er zijn zelfs reacties op de prestaties die vooral onderstrepen dat Dell vooralsnog niet in staat zal zijn aandelen terug te komen of serieuze overnames te doen. Het ontbreken van een prognose wordt ook weinig gewaardeerd. Het zijn die punten die bijdroegen tot een niet meer dan een bescheiden winst voor het aandeel op de laatste handelsdag van de week. De langzame koersstijging die Dell sinds begin dit jaar laat zien waardoor het aandeel 15% meer waard is is daarmee niet omgebogen in een dip zoals Box en HP dat hebben laten zien.

Deze aandelen hebben vrijdag trouwens niet kunnen profiteren van de cijfers van Dell. De verklaring daarvoor ligt niet alleen bij Dell, maar ook bij weer twee andere fondsen: Nutanix en Pure Storage. Wat daar aan de hand is staat morgen en woensdag op Storage Nieuws te lezen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*