Eerste review QLC SSD opgedoken met interessante kanttekeningen

Storagereview is een van de eerste, zo niet de eerste, publicatie die claimt een Intel SSD gebouwd op basis van 64-layer QLC 3D Nand getest te hebben. Vanaf de inleiding van het verslag wordt duidelijk gemaakt dat Intel snellere producten dan de 660p serie. Dat belooft interessant te worden.

Duidelijk wordt dat de prijsstelling alles bepalend is. Een adviesprijs van $99 voor een 512GB model moet betekenen dat dit nooit de snelste, beste of zuinigste SSD kan zijn. De grafieken laten dat ook duidelijk zien, bij zowel random als sequential read en write operaties is dit een van de langzaamste schijven die getest is.

Is het daarmee de tweede zeperd van Intel na de te dure en weinig praktische op 3D Xpoint memory gebaseerde Optanes? De testers denken van niet. Zeker deze eerste generatie QLC zal namelijk worden gepositioneerd als een betaalbaar alternatief voor 2,5” laptop schijven en heel interessant als schijf die in mobiele storage kan worden verwerkt. Voor beide toepassingen geldt dat een lage prijs belangrijker is dan de beste performance.

Dat een SSD daarbij betrouwbaarder is (minder gevoelig voor valschade!) dan een spinning disc is een pluspunt dat opvallend genoeg nog niet wordt genoemd. Evenmin is aangestipt of hiermee in principe ook concurrentie voor de USB sticks zal ontstaan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*