En ook Nutanix stelt beleggers teleur

Het lijkt ondertussen een voorspelbaar patroon. Storage en tech bedrijven presenteren kwartaalcijfers die in lijn zijn met of zelfs beter dan de beursverwachtingen, daarmee verrassen ze de handen. Diezelfde handel schrikt als ze merken dat de ondernemingen voorzichtig zijn over de vooruitzichten. De koers daalt dan door winstnemingen en teleurgestelde handelaren. Ook Nutanix is dat gisteren overkomen.

Nutanix kreeg de uren na de bekendmaking van de cijfers een koersval van ruim 6% te verwerken. Dat is fors, maar moet worden afgezet tegen een behoorlijke groei het afgelopen jaar. Het aandeel stond tot februari 2018 onder de $30,00 en tikte eerder deze week de $60,00 aan. Dat er winstnemingen zijn is met een dergelijke groeicurve normaal.

In het geval van Nutanix zijn er aan de gerapporteerde drie zaken die opvallen. De eerste is de manier van presenteren. Uiteraard zijn er ook gedetailleerde versies met alleen maar cijfers beschikbaar, maar deze uiting is opmerkelijk. Het is namelijk zwaar sturend op de plussen die Nutanix onder de aandacht wil brengen. Vooral de pers, die maar weinig tijd investeert in het doorspitten van cijfers en ook klanten zullen hierdoor makkelijk op het verkeerde been worden gezet (Nutanix is nadrukkelijk niet de eerste of enige partij die deze vorm van scheve communicatie hanteert).

Het tweede dat opvalt aan de cijfers is dat de omzet voor de hyperconverged infrastructure diensten fors groeit met 49% op jaarbasis. Daarmee zou uiteindelijk winstgevendheid in zicht moeten kunnen komen. Dat is echter het derde punt dat opvalt. De omzet is inmiddels de $1 miljard grens die Amerikanen te belangrijk vinden gepasseerd. Om dat doel te bereiken wordt er wel op jaarbasis meer dan $300 miljoen verlies geleden, ondanks een gerapporteerde marge van 77%. Het kan dus niet anders of de kosten voor de gehele operatie, van salarissen tot kosten voor werving en retentie, zijn gewoon te hoog. Een bedrijf dat +$1 miljard omzet rapporteert en aan het eind van het jaar maar $93 miljoen bij de bank heeft laat een beeld zien dat ook niet echt gedegen overkomt. De vraag die daarbij hoort is gelijk aan de vraag van de vorige kwartalen en die ook andere bedrijven voorgelegd krijgen: hoe gezond is die onderneming of sector nu echt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*