FalconStor worstelt in een markt vol geduchte concurrenten

FalconStor is een Amerikaanse storage specialist die wezenlijk ouder is dan bedrijven die hier veel bekender zijn. Het bedrijf staat inmiddels al meer dan 10 jaar aan de NASDAQ beurs genoteerd. Toch is het hier een onbekende speler. De producten en kwartaalcijfers worden nu voor het eerste belicht.

Het bedrijf, opgericht in 2000, noemde zich jaren de specialist op het gebied dan disk-data protection. Back-ups en DR van data op schijven was de hoofdmoot van de business. Door de opkomst van cloud en nieuwe concurrentie is het aanbod aangepast. Tegenwoordig omschrijft het zich (o.a.) als volgt:

FalconStor offers an award-winning platform for data migration, business continuity, disaster recovery, optimized backup and deduplication.

Centraal daarbij staat

FreeStor┬«, […] a modern, comprehensive and easy-to-use global data mastery software platform.

Zo vaak als het bedrijfsportfolio is bijgesteld (wat op zich logisch is) zo snel is ook de koers van het aandeel gedaald. In tien jaar tijd is $2,39 naar $0,06 gegaan. Dat wijst er op dat beleggers bijzonder weinig vertrouwen hebben in het bedrijf.

Storage zou goede business moeten zijn. Data neemt in omvang toe, het bewaren er van wordt steeds belangrijker en DR maatregelen treffen is pure noodzaak. Een bedrijf met een langere trackrecord als Falconstor zou hier een goede boterham moeten kunnen verdienen. De cijfers laten echter een heel ander beeld zien. Het bedrijf is het afgelopen kwartaal meer dan 30% van de omzet verloren ten opzichte van vorig jaar. In een kwartaal tijd zag het de omzet in EMEA met 14% dalen. Voor bijna elk cijfer in het kwartaaloverzicht staat een min.

Wat we hier zien is een bedrijf dat van hardware en vaste contracten moet omschakelen naar cloudbased oplossingen en de daarbij horende abonnementsstructuur. Op dat terrein heeft het een aantal zeer actieve concurrenten te duchten. Het zijn partijen die niet gehinderd worden door contracten voor inmiddels achterhaalde of minder effectieve oplossingen. Wat een voordeel voor FalconStor had moeten zijn, namelijk de langere aanwezigheid in de markt, is nu te beschouwen als een concurrentienadeel.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*