Free is niet hetzelfde als gratis

Er zijn meerdere storage solutions op de markt die in de naam het woord Free gebruiken en er zijn oplossingen die gratis zijn. Een product kan aan beide voorwaarden voldoen, maar dat hoeft niet. Free is niet altijd gratis.

Tot de bekendste voorbeelden van Free en gratis behoren Freenas en Nextcloud. In het eerste geval gaat het om opensourced software waarmee van bestaande hardware een NAS kan worden gemaakt.

 

De Nextcloud softwaresuite gaat verder. Opslag van data is de kern, maar ook zaken als filesharing, adresboek  en agenda beheer zijn toegevoegd. Audio en video conferencing behoort inmiddels ook tot de mogelijkheden.

 

 

Het aanbod van software waarmee NAS functionaliteit mogelijk wordt zonder een direct betaalmodel is breder dan deze twee. In Duitsland is er in ieder geval nog Euronas dat een redelijk naambekendheid heeft. Owncloud mag uiteraard niet onvermeld blijven. Wat de laatste twee sterker hebben ontwikkeld dan de eest genoemden is het prijsmodel. Er is een gratis versie, maar voor zwaarder gebruik of ondersteuning moet worden betaald.

Free kan echter ook iets anders betekenen dan gratis. In Amerika zijn er diverse aanbieders van storage oplossingen (zowel NAS, onpremise als in de cloud) die daarmee aangegeven dat er geen vendor lock-in is. Dat is geen onbelangrijk punt, want die verplichting is een van de redenen waarom cloud (storage) adoptie minder snel toeneemt dan eerder gedacht.

Dat in het Amerikaanse model Free verbonden is aan een echt prijsmodel en dat er bij de paar aanbieders die zijn gevonden geen sprake is van een gratis instap moet daarbij wel vermeld worden.

In het geval van storage solutions is er sprake van verschil tussen free en gratis. Gratis kan ook gratis tot punt X zijn en daarna is er weinig onderscheid meer met de oplossingen van vendoren die uitsluitend met betaalde oplossingen werken. Het is daarbij opvallend te noemen dat een uitgebreid overzicht van deze breder dan gedachte markt nergens te vinden is.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*