Funding als indicatie

De postume redding van Tintri door DDN, waaraan een prijskaartje van ruim $60 miljoen hangt, waarover deze week door de pers is bericht valt samen met twee andere berichten waar het prijskaartje centraal staat. Cloudian haalde $94 miljoen binnen en Infinite.io $10 miljoen.

Tintri is failliet gegaan omdat ondanks diverse fundingrondes de omzet te langzaam toenam om de eveneens toenemende verliezen te laten afnemen. In twee jaar tijd bleef het verlies een koppige 25% groter dan de omzet. Gevolg is dat het bedrijf minder dan een jaar na de beursgang failliet ging en nu voor $60 miljoen is overgenomen.

Cloudian is niet beursgenoteerd en heeft de behoefte aan extra geld. $94 miljoen werd binnengehaald “to expand sales worldwide, expand marketing efforts, and increase the engineering time”. Wat daar staat is met de kennis over Tintri weinig bemoedigend. De kost gaat voor de baat uit, maar op dit moment verbrandt Cloudian nog steeds geld. Het werven van klanten, ook overstappers, kost erg veel geld. Waar tot voor enkele jaren de NetApp klantenbase een makkelijke vijver was lijkt daar de rek uit te zijn, niet in de laatste plaats omdat NetApp het eigen aanbod fors heeft verbeterd. Hier valt tussen de regels door te lezen dat men verwacht dat met extra geld en gekochte omzet een IPO of andere glorieuze exit mogelijk moet worden. Gelet op de dramatische ontwikkelingen bij Tintri is dat misschien een scenario waarvan de houdbaarheidsdatum is gepasseerd.

Infiniti.io heeft $10 miljoen binnengehaald, dat geld “will be used to scale operations globally and accelerate the company’s growing momentum in the market.” Dat is bijna het zelfde verhaal als bij Cloudian. Geld is nodig voor expansie, maar er is een verschil. Deze organisatie is veel kleiner, communiceert amper (33 tweets?) en lijkt dus vooralsnog niet uit op een exit, laat staan IPO.

Hoe hoger de bedragen des te hoger de ambities en gerichter aansturen op een exit?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*