Gevaarlijke koersval Pure Storage

Pure Storage is in reactie op de nieuwste kwartaalcijfers 25% van de beurswaarde verloren. Een duidelijker signaal dat de beurs de koers van het bedrijf niet geloofd en vraagtekens zet bij de verwachtingen voor de rest van het jaar zijn niet mogelijk

Negatief


Pure Storage is in najaar 2015 naar de beurs gegaan tegen een prijs van $17 per aandeel. Gisteravond nabeurs kon een aandeel voor $15,50 worden gekocht. Beleggers van het eerste uur en zij die later zijn ingestapt hebben niet alleen een negatief rendement. Dat het bedrijf de verwachtingen voor het komend kwartaal neerwaarts heeft bijgesteld doet vermoeden dat er nog zwaar weer op komst is.

Naamsbekendheid en sales

Pure Storage is een bekende aanbieder van storage. Het bedrijf is prominent aanwezig op beurzen en events. Dat helpt de naamsbekendheid en heeft in het begin ook zeker geleid tot een goede aanwas van klanten.

Het streven van de directie is altijd geweest veel grote bedrijven en instellingen als klant op te tekenen. Daarvoor is de naamsbekendheid belangrijk, maar ook een verkooporganisatie die in staat is bezoeken af te leggen en lange sales trajecten te managen. Als alles goed zou gaan zou dat de garantie moeten zijn te komen tot een storage vendor met een omzet van meer dan $1 miljard, een stijgend marktaandeel en een positie in de topgroep bij Dell EMC en HPE.

De werkelijkheid is anders. De kosten voor sales rijzen de pan uit. Marktkenners hebben daar al eerder zorgen over geuit. Deze keer is het glashelder. Het afgelopen jaar zijn de marketing en sales kosten met 36% toegenomen, back office kosten +53,6%. Omdat soort kostenexplosies te kunnen opvangen is veel sales nodig en die blijft uit. Pure Storage spreekt van langere sales trajecten, waardoor omzet pas later kan worden geboekt. De markt ziet iets anders. Meer concurrentie, van de bekende grote spelers en cloud aanbieders en een markt die minder happig is.

Marges

Dat de marge op producten en services in vergelijking met een jaar geleden stabiel is gebleven of met enige procentpunten is toegenomen is dan weer een goed signaal. Maar door de kostenexplosie zijn de overall marge (“operating margin”) substantieel verslechterd van -6% naar -9,6% op jaarbasis. Dat vertaalt zich in een toename van het verlies met 58%.

Consequenties

De business gaat dus niet goed en de beurs is ongerust. Een keihard ingrijpen in de omvang van de organisatie is dan ook onvermijdelijk. Minder sales dus en dat zal consequenties hebben voor de lopende en nieuwe deals.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*