Google hanteert contracten van 12 maanden voor grootschalige data opslag

Wie denkt aan cloud denkt aan het betalen naar gebruik en een korte contractsduur. Google komt voor grootschalige dataopslag in de cloud nu met een model dat daar sterk van afwijkt en claimt dat het daarmee een concrete marktvraag beantwoord.

Met het Storage Growth Plan biedt Google grootgebruikers van storage capaciteit voor een periode van 12 maanden maandelijks een vast bedrag te betalen. Het instap tarief is $10.000 per maand. Hoeveel storage capaciteit dat is staat niet in het artikel genoemd, wat ook begrijpelijk is. Het type storage en het aantal locaties dat wordt benut bepaald immers de prijs per GB.

Klanten die voor deze maandelijkse abonnementsstructuur kiezen hebben 12 maanden lang geen meerkosten, ook niet als ze meer data opslaan dan vooraf overeengekomen. Het verlengen van het jaarcontract wordt actief aangeboden en zolang de overstorage capaciteit minder dan 30% is zijn er geen bijkomende kosten of een hoger tarief.

Wat Google hier doet is meer dan klanten zekerheid bieden in de vorm van een vaste nota voor storage. Het is vooral een customer lock-in creëren, want hoe meer data er in de Google datacenters ligt, des te geringer de kans dat een klant nog weg migreert.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*