Gratis cloud storage bij de buren

Afgelopen periode is rond gratis en laaggeprijsde cloud opslag voor met name endusers een hoop te doen geweest. De grote Amerikaanse aanbieder van cloud back-up Crashplan kondigde aan geen consumenten meer te willen bedienen. De zakelijke markt krijgt in het vervolg alle aandacht.

Hamsteren ondermijnt businessmodel

Crashplan was niet de eerste die deze stap nam. Ook dichter bij huis zijn er voorbeelden te vinden, zoals KPN, dat consumenten de deur wijst. Die groep levert te weinig op, zo simpel is het verhaal. De vraag hoe dat kan mogelijk is, laat zich eenvoudig beantwoorden: er zijn te veel consumenten die te veel data opslaan en de dienst (traffic!) te intensief gebruiken. Aannames als zou minder dan 10% de toegestane capaciteit benutten en 90% slechts een fractie komen niet uit. Het digitale hamsteren leidt er toe dat men steeds meer data heeft te back uppen. De businessmodellen omschrijven van 10/90 naar 40/60 procent heavy users leidt tot prijzen die door de markt niet geaccepteerd worden.

Een oplossing

Aanbieders van cloud storage voor end users (en SoHo) hebben daarnaast te maken met flinke concurrentie van de bekende Amerikaanse aanbieders. Er zijn echter valide reden daar geen gebruik van te maken, juist ook voor end-users. Dat leidt met name in Duitsland tot meerdere aanbiedingen die Duitse veiligheid voorop zetten en daarmee buiten de discussie over “opslag kan gratis” blijven.

DriveOnWeb is daar een voorbeeld van. De positionering is duidelijk: 100% Duits. De prijsstelling is het ook: gratis instap van 5GB is gratis en daarna 4 betaalde opties. Dat laatste wijkt sterk van van de gesneuvelde Amerikaanse prijsplannen, daar was het “all you can eat” principe vaak deel van de propositie. DriveOnWeb is nadrukkelijk niet de enige aanbieder in Duitsland en ook de positionering komt vaker voor. Mogelijk is, naast die lokale footprint, het bieden van overzichtelijke keuzes waarbij de klant zich iets kan voorstellen de succesfactor.

Share

One Reply to “Gratis cloud storage bij de buren”

  1. Noorwegen is nog veiliger. Wij bieden bieden ongelimiteerde online back-up van het Noorse Jottacloud en geen limiet op het aantal devices die je wilt veiligstellen; computers (Mac en Windows), tablets en smartphones. Een prima alternatief!
    Ook hebben we de gratis instap tot 5GB.
    Volledig Nederlandstalige software, ondersteuning en facturatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*