Handelsoorlog en DRAM productie van Tsinghua Unigroup

De Tsinghua Unigroup heeft een volgende stap aangekondigd die moet leiden tot de geheel Chinese productie van IT componenten. De stap betreft de bouw van R&D en productie faciliteiten voor DRAM in Chongqing.

Strategie

Het bericht dat dit weekend via Digitimes in de Engelstalige pers is verschenen komt dagen na de handelsoorlog tussen de VS en de VRC verder is opgelaaid. Dat is uiteraard geen toeval. China laat zien dat er een lange termijn strategie is die het land onafhankelijker van de VS moet laten worden. Die strategie heeft als naam “Made in China 2025” meegekregen.

Of 2025 beter past bij een lange termijn of eerder een middellange termijn is daarbij een detail. Wat vooral moet opvallen is dat de VRC het plan al langer onder de aandacht bregt. In juli van dit jaar heeft Anandtech nog geschreven over een vierde onderneming voor DRAM die door de Tsinghua Unigroup is opgezet. Samen met de melding van Digitimes moet dat een ding duidelijk maken. De VRC heeft voldoende middelen om via meer dan een route het doel 2025 te behalen. Het bouwen van de fabrieken en het werven van de mensen daarvoor schijnt geen issue te zijn.

Drie 3D NAND locaties

Met de bouw van faciliteiten in Chongqing zou Q4-2019 worden begonnen en de ingebruikname staat voor 2021 gepland. In drie andere complexen worden reeds 3D NAND chips gemaakt, of dat staat op korte termijn te gebeuren. Dat laatste moet dan weer in de context worden gezien van een andere langere termijn strategie. Het idee dat de VRC door de handelsoorlog met de VS is verrast moet hierdoor worden ontkracht.

Beijing wist al langer dat die er aan zat te komen en het Chinese bedrijfsleven heeft daar tijdig op gereageerd.

Share

Comments are closed.