Harde schijven sneuvelen vooral door zwaartekracht

Backblaze heeft weer eens een prettig leesbare blogpost online gezet. Deze keer gaat het over de redenen waarom harde schijven sneuvelen. Dat de meeste schijven een fysieke val niet overleven zal niet verbazen. De andere redenen wel.

7 van de 10

70% van de schijven die Drivesavers – een recovery partner van Backblaze – ontvangt zijn kapot omdat de schijf moeite heeft gehad met de zwaartekracht. Een losse externe schijf die ergens uitvalt, een desktop die lomp verplaatst wordt in aan stand en met een werkende schijf, dat zij typische oorzaken van dode harde schijven. Dat dan soms recovery nog mogelijk is, zal niet verbazen. Het is nice to know en voor het artikel zelf minder relevant.

Wat wel zal verbazen is de score van 18%. Dat staat voor het aantal dode schijven met als oorzaak PCB failure. Vocht en statische energie worden als voorbeelden genoemd. Of stof en ander vuil hier ook een rol speelt wordt niet genoemd. Het is echter in lijn met de voorschriften van ASHRAE TC 9.9 dat vuil mede verantwoordelijk gehouden kan worden voor voortijdig overlijden van HDD’s.

SPOF

Backblaze ontkomt er niet aan de lezers te wijzen op het SPOF als alle data op 1 fysieke harde schijf staat. Commercieel correct, want niet gekoppeld aan een eigen dienst of aanbod, geeft het de voordelen van een tweede dataopslag locatie aan en/of het werken met alles behalve een RAID1 . Het beschrijft daarbij de risico’s van datarot. Bestanden die niet leesbaar zijn maar toch op een externe locatie worden opgeslagen zijn een punt waar meer aandacht voor mag komen. Het heeft echter maar in geringe mate te maken met harde schijven die minder betrouwbaar zijn of op het punt staan te sneuvelen.

Het laten vallen van harde schijven moet gewoon vermeden worden. Zo is het grootste deel van de overlast te vermijden. Harde schijven geen water, koffie of cola geven helpt ook. En tenslotte: een harde schijf langere tijd niet gebruiken is evenmin slim. Lees het artikel maar om te zien hoe vaak dat de reden van harde schijf uitval en dataverlies is.

Share

Comments are closed.