Hardeschijf verbruik datacenters

In Nederland en daarbuiten zijn meerdere initiatieven om de IT sector duurzamer te maken. Manieren om dat de doen zijn componenten na gebruik elders opnieuw in te zetten of gedegen recyclen met als doel zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen.

De methode om de grondstoffen terug te winnen is een mes dat aan twee zijden snijdt. Er zijn minder nieuwe grondstoffen nodig , wat per definitie een positieve bijdrage levert aan de duurzaamheid. En is is een kleinere afhankelijkheid van landen waar deze grondstoffen worden gewonnen.

Het formeel internationale, maar in de praktijk voornamelijk Amerikaanse INEMI (International Electronics Manufacturing Initiative) heeft recent aandacht gevraagd voor een project waarbij harde schijven na eerste gebruik niet direct de shredder in gaan. De onderdelen kunnen na inspectie en reiniging opnieuw worden gebruikt. Een eerste POC op basis van samenwerking tussen Seagate en Google wordt nu getest.

Waarom harde schijven moeten worden meegenomen in de hergebruik- recycle keten heeft niet alleen te maken met de zeldzame en dure grondstoffen die ervoor nodig zijn. Het is ook het aantal dat deze focus rechtvaardigt. INEMI heeft berekend dat datacenters in de VS per jaar 20 miljoen harde schijven uitfaseren. Een indrukwekkend aantal, waarvoor geldt dat de meeste nu nog na gebruik door de shredder worden gehaald zodat de data definitief vernietigd wordt. Dat is uiteraard een belangrijk punt, maar het zou nog beter zijn dat te combineren met verantwoord hergebruik van onderdelen.

Share

Comments are closed.