HDD krimp – sensatie vs feiten

Storagenieuws wijst al langer op de neerwaartse druk bij HDD. Spinning Discs, waarvan er nog maar 3 aanbieders lijken te zijn, worden steeds minder verscheept. Zowel WD, Seagate als Toshiba zien lagere aantallen, terwijl de capaciteit nog wel toeneemt.

De meest genoemde oorzaak voor de minder shipments is SSD. Als af fabriek een desktop of lattop van een SDD wordt voorzien in plaats van een HDD rakat dat deze fabrikanten hard. Ze worden extra hard getroffen omdat dit soort machines steeds minder wordt verkocht. De trend naar het langer doen met hardware en het grotere marktaandeel van mobiele devices is onmiskenbaar in het nadeel van HDD leveranciers.

The Reg schrijft dat IDC samen met Wells Fargo (die bank lijkt de enige analist met storage kennis te hebben die de pers te woord staat) naar de cijfers hebben gekeken en tot alarmerende conclusies zijn gekomen. Het is niet zo zeer dat de HDD productie krimpt, er zijn markten die tegen 2021 dreigen weg te vallen.

Feiten

De feiten van de senstationele koppen scheiden is hier wel nodig. Het begint ermee dat er naar de periode 2016-2021 wordt gekeken. Dat blok van 5 jaar wordt niet verder verklaard, terwijl SSDs ook voor 2016 in met B2B markt bestond en concurreerde met conventionele HDDs. Dat er vervolgens wordt geconstateerd dat webcam HDDs de enige groeimarkt zijn is deel juist, maar vooral onvolledig. Als er een dienst is die past de laatste jaren is ontstaan en gaan groeien dan is dit het wel. Het is in theorie nog steeds mogelijk dat er dienst wordt ontwikkeld die een gelijke impact op storage gaat krijgen.

Aantal is niet omzet

En tenslotte stappen de twee partijen erg makkelijk over de verschillen tussen shipment aantallen en omzet. Dat de shipments in de genoemde periode +35% kunnen dalen is redelijk sensationeel en wordt bovenaan gezet. Omdat schijven echter een steeds hogere capaciteit krijgen is de vraag naar aantallen minder relevant. Dat blijkt overigens ook uit de omzetverwachtingen. Die zullen -3% zijn over dezelfde periode. Grotere schijven zijn immers duurder dan kleinere schijven. De fabrikanten weten de veranderde vraag dus vooralsnog goed op te vangen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*