HDD shipments – stagnatie en forse krimp

Trendfocus heeft volgens Storagenewsletter zojuist een eerste overzicht van HDD shipments van Q2-2019 gepubliceerd. De markt zou afgelopen drie maanden geen groei hebben laten zien. In vergelijking met een jaar terug zijn alles cijfers diep rood.

Trendfocus verspreid op abonnementsbasis overzichten van shipments en productie van elektronica uit het Verre Oosten. Computer componenten zijn een vast bestanddeel van die rapportages, waarbij het bedrijf over goede bronnen blijkt te beschikken als het gaat over geheugen en storage.

Onmiskenbare stagnatie

Het overzicht van HDD shipments tijdens Q2-2019 is daarmee een voor de hand liggende publicatie van Trendfocus. De inhoud van het overzicht is toch weer anders dan men gewend zal zijn. Trendfocus ziet namelijk stagnatie en krimp. Die combinatie is op zich niet nieuw. Al enige jaren is er sprake van een afvlakkende groeicurve. Een verklaring daarvoor is dat er met minder HDD’s een zelfde capaciteit kan worden aangeboden, of zelfs een grote. Dat komt omdat HDD’s steeds meer capaciteit krijgen. Wat deze keer speelt – twee kwartalen achtereen dezelfde aantallen – is echter wel nieuw. Er is onmiskenbaar sprake van stagnatie.

Opmars Toshiba

Er zit in de cijfers echter een ontwikkeling verstopt die menigeen zal ontgaan. Toshiba, de derde HDD producent weet het marktaandeel steeds verder uit te bouwen. Het heeft in betrekkelijk korte tijd een marktaandeel van 25% weten te behalen. De meeste winst die de Japanners halen is rechtstreeks te linken aan de positie van Western Digital. Die verliest ook het afgelopen kwartaal een factor 3 meer aandeel dan Seagate, de andere aanbieder.

Rode cijfers

Het vergrootte marktaandeel van Toshiba wordt snel over het hoofd gezien, omdat de totalen meer indruk maken. Over een jaar bezien is het aantal HDD shipments met circa 19% afgenomen. Ook hier van WDC extra op. Het bedrijf zou 30% minder schijven de fabriekspoorten hebben zien verlaten. Dat is te veel om te kunnen verklaren met substitutie door SDD’s en HDD’s met grotere capaciteit. In de summiere tekst die Trendfocus verspreid is sprake van een zwakke enterprise markt. Die bevinding is in lijn met wat Storage Nieuws de laatste maanden en kwartalen al vaker heeft gesignaleerd. Op enterprise en datacenter niveau is de groei van hardware bijna tot stilstand gekomen. Vervangen gebeurt nog wel, maar op een lager pitje. Uitbreidingen lijken vooralsnog niet aan de orde te zijn.

Share

Comments are closed.