Het signaal dat Micron afgeeft

Afgelopen woensdag reageerde de beurs negatief op de laatste Micron kwartaalcijfers. Het aandeel kwam uit op de laagste koers van het jaar. De behaalde kwartaalomzet ($7,9mrd) en kwartaal omzettoename (16%) werden niet gewaardeerd. Het eerder kwartaal was de plus namelijk nog 40% geweest. De groeicurve is abrupt afgetopt.

Omzetgroei en een goede winst ($3,2mrd) bij Micron kunnen niet verhullen dat de markt op dit moment zeer onrustig is. De boodschap die CEO Sanjay Mehrotra en CFO Dave Zisner voor de markt hadden miste zijn doel. Micron spreekt van een tijdelijk probleem waarop het reageert door – in de woorden van The Reg – op de rem te staan voor zowel productie als uitgaven.

Voor iedereen is zichtbaar dat de vraag en aanbod van chips, controllers (de “grondstoffen”) en de eindproducten zoals SSDs zich op dit moment niet goed ontwikkelt. Er is in ieder geval sprake van te veel aanbod en te weinig vraag in een aantal belangrijke segmenten. Dat een fabrikant als Micron daarop reageert door de productie terug te schroeven is begrijpelijk. Dat daarmee de onvermijdelijke varkenscyclus wordt bevestigd is ook duidelijk. Minder logisch is echter het terugschroeven van specifeke uitgaven, waaronder de investeringen in R&D (in ieder geval -10%).

Als een van de drie grootste componenten leveranciers, ondanks nog steeds forse winst, minder investeert, naar de headcount kijkt maar het aandeel inkoopprogramma voortzet is een diffuus signaal dat schokgolven door de hele sector stuurt. Het kan immers niet anders dan dat Micron zicht heeft op een orderboek dat minder goed gevuld is dan gehoopt. In het kwartaaloverzicht staat daarover “Taking actions to lower our DRAM bit output growth to ~15% “ Ook de NAND output wordt teruggeschroefd. De verklaring die het daarvoor geeft is dat de “Industry supply” groter is dan de vraag. De groei van DRAM shipments is “flat” en die voor NAND “low to mid-teens percent range“.

Het is opmerkelijk dat het bedrijf slechts spreekt over de aanbodzijde en met geen woord rept op de vraagkant van de markt. Daardoor wekt het de indruk dat daar eigenlijk alles stabiel is.

Die omissie zal professionele beleggers en analisten zeker zijn opgevallen en er mede voor gezorgd hebben dat het aandeel met een verlies van bijna 8% de beursvloer verliet.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*