Het verschil tussen SSD voor gewone toepassingen en embedded systems

Een van de bekendste voordelen van SSD’s ten opzichte van conventionele harde schijven is dat ze geen bewegende onderdelen bezitten. Hierdoor kan storage van data en het gebruik van applicaties op meer plekken en onder zwaardere omstandigheden plaatsvinden dan voorheen. SSD’s voor de meest extreme inzet komen onder ander van Cervoz.

Embedded only

Cervoz is een merk dat slechts weinigen kennen. Het Taiwanese bedrijf levert sinds 2006 componenten (vooral DRAM en flash) voor embedded systemen. Voor zowel die eindproducten als de componenten geldt dat er amper rechtstreekse verkoop plaatsvindt. De consument en ook de professional zal met merk dus niet tegenkomen. Wie op zoek gaat naar embedded oplossingen komt terecht bij distributeurs en system integrators. Een aantal daarvan voert Cervoz.

Nog steeds SLC

Het marktsegment dat hiermee wordt bediend is veeleisend en omvangrijk. De specificaties van de SSD’s van Cervoz vallen daardoor ook direct op door de verscheidenheid van opbouw. Het bedrijf levert nog steeds SSD’s uit gebaseerd op een SLC (Single Level Cell) architectuur. De bekende beperkingen op het vlak van capaciteit en zuinigheid wegen schijnbaar niet op tegen het grote voordeel van duurzaamheid. Het aanbod van MLC (Multi, in dit geval 2, Level Cell) SSD’s is ook omvangrijk. TLC (Triple Level Cell) is pas sinds begin dit jaar aan het portfolio toegevoegd (link wiki).

Dat Cervoz nog steeds SLC en MLC voert heeft overigens niet alleen met de duurzaamheid te maken. De klanten hebben zo de garantie dat ze met identieke schijven en architectuur kunnen uitbreiden of vervangen. In embedded systemen is dat een veelvoorkomende eis, niet in de laatste plaats omdat de applicaties en software veel beperkter zijn dan in normale computer systemen.

Boeiend

De producten van Cervoz zijn weinig interessant voor wie een desktop systeem of server wil aanpassen. Het is wel boeiend te zien op welke wijze van Toshiba DRAM en de eigen Cervoz firmware SSDs worden geassembleerd die aan veel hogere eisen voldoen dan de bekende merken en modellen. Zo garandeert Cervoz voor het 256 GB Titan model een TBW (TerraByte Written) waarde van 250, waar Samsung voor de populaire 250 GB 860 EVO niet verder komt dan een TBW van 150. Bij de MTBF is een vergelijkbaar verschil zichtbaar 2 miljoen uur voor Cervoz schijven en 1,5 miljoen voor de 86 EVO serie.De combinatie van componenten en firmware maakt echt een groot verschil uit.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*