HGST legt voor de nieuwe SSD serie nadruk op Disk Writes per Day (DWD)

HGST, het onderdeel van Western Digital dat zich nog maar uitsluitende op de zakelijke markt lijkt te richten, heeft vorige week aangegeven een nieuwe serie SAS SSD te leveren aan OEMs. De DC-SS530 is bedoeld voor datacenters en andere omgevingen waar in hoog tempo veel data geschreven en gelezen wordt. Dat blijkt duidelijk uit de specs.

De specs van een SSD vermelden altijd capaciteit, lees/schrijfsnelheid, IOPS en garantie. Die punten zijn voor dan ook voor elke gebruiker belangrijk. Wat deze schijf 3D TLC daardoor extra doet opvallen is dat in de specificaties (pdf) wordt aangegeven wat de capaciteit is op basis van aantal keren per dag dat de SSD volledig wordt beschreven, de Disk Writes per Day (DWD). Dat is een punt dat bij spinning discs weinig bijzondere aandacht krijgt, bij SSD is dat wel nodig. Het volledig beschrijven van geheugen zorgt namelijk voor een snellere slijtage van de cellen.

Bij SSDs wordt die slijtage deels gecompenseerd door aan overprovisioning te doen. De schijven zijn groter dan aangegeven, zodat cellen die door slijtage niet meer te beschrijven zijn kunnen worden “vervangen” voor cellen die in reserve zijn gehouden. Overprovisioining is een van de redenen waarom de capaciteiten van consumenten SSDs uiteenlopen. Vrij beschikbare ruimte na formatteren tussen de 225GB en 250GB voor schijven van verschillende fabrikanten die allemaal verkocht worden als discs met een capaciteit van 256GB is daarvan een bekend voorbeeld.

De DC-SS530 serie kent verschillende schijfgroottes. In principe zijn de modellen tussen de 400GB en 15,36GB groot. Dat is echter niet de manier waarop HGST/WD ze in de markt zal zetten. Bepalend is namelijk de DWD. De grootst mogelijke capaciteit van 15,36TB is namelijk alleen mogelijk voor schijven met 1 DWD. Het model daaronder heeft bij 1 DWD 7,68TB. Wordt die schijft zwaarder belast en zijn er gemiddeld 3 DWD, dan is de werkbare capaciteit 6,4TB. Bij 10 DWD is dat zelfs nog maar 3,2TB.

Deze serie schijven wordt via OEMs geleverd aan zakelijke afnemers, zij zullen aan de hand van deze specificatie antwoord krijgen op een vraag die consumenten maar zelden hoeven te stellen: wat betekent echt zware belasting voor alle aspecten van een SSD en dan met name de beschikbare capaciteit.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*