Hoe analisten naar WDC en Seagate kijken

Afgelopen jaar is de markt voor storage fors op de schop gegaan. De afnemer heeft gemerkt dat de prijzen voor SSDs zijn gekelderd. De prijzen van conventionele HDDs bleef stabiel, maar het aanbod veranderde. Dat is ook analisten opgevallen die daardoor anders naar de twee grootste producten, Western Digital en Seagate zijn gaan kijken.

WDC en Seagate zijn allebei beursgenoteerde bedrijven. Beleggers zullen eerder kiezen voor aandelen van een producent dan voor beiden. Voor het maken van die keuze zullen ze onder andere kunnen kijken naar The Motley Fool, een website waar analisten dieper ingaan op de bedrijven, de markt en dan vrijblijvende adviezen geven. Wat op de Fool staat is gelijkend op wat andere analisten publiceren. Het verschil is dat de artikelen op de Fool vrij toegankelijk zijn en de website een groot bereik heeft.

In de maand december zijn er vijf berichten verschenen over WDC en/of Seagate. Er wordt ook een vergelijking tussen de twee bedrijven gemaakt, die een aantal belangrijke punten benoemd. De aangesproken doelgroep zijn beleggers. Dat als eerste wordt gewezen om het koersverlies van 50% voor WDC in 2018 en 14% bij Seagate is daarom logisch.

De achterliggende redenen voor dat grote verschil zijn ook voor niet beleggers interessant. WDC heeft veel meer dan Seagate ingezet op eigen NAND productie voor SSDs. De ontwikkelingen rond NAND de afgelopen twee jaar zijn bekend. Het begrip varkenscyclus is daarvoor in een eerder artikel van stal gehaald. Volgens de auteur op de Fool betekent dat dat WDC veel afhankelijker is geworden van marktontwikkelingen dan Seagate.

Seagate focust meer op spinning discs dan WDC en ziet daar een grotere omzetgroei dan WDC. Opvallend is ook dat Seagate bij de conventionele HDDs het portfolio heeft aangepast. Het produceert geen <1TB schijven meer en heeft meerdere ijzers op het vuur voor de enterprise en datacenter markt.

Deze en andere punten leiden tot het advies Seagate aandelen te kopen in plaats van WDC. Voor niet-beleggers is de belangrijkste conclusie dat het nadeel van Seagate, geen eigen NAND productie te hebben, nu als een voordeel wordt gezien.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*