Hoe de benarde positie van Toshiba de storage markt kan bepalen

In december werden aandeelhouders en pers onaangenaam verrast door het bericht van Toshiba dat er voor miljarden verlies moet worden genomen op de activiteiten van de Amerikaanse nucleaire tak. Dat noopt het bedrijf andere onderdelen in de etalage te zetten, en daarbij wordt de productie van NAND als een logische kandidaat gezien.

Het Amerikaanse verlies staat nu in de boeken voor omgerekend $4,4 miljard, maar dat zou nog eens te weinig kunnen zijn. Tot $8 miljard is een scenario dat eerder de ronde deed. Bij dat soort bedragen moet ook Toshiba, dat redelijk diepe zakken heeft, op zoek naar creatieve manieren om aan geld te komen. Daarbij is in de pers direct het idee geopperd dat het verkopen van belangen in joint ventures het eenvoudigst te realiseren is.

Een van de joint ventures die als kanshebber geldt is de samenwerking met WDC op het gebied van de productie van NAND. Het idee dat WDC daar een 100% belang in zou nemen, na de volledige overname van SanDisk, dat al SSD en Flash levert, klinkt logisch. WDC zou daarmee een echte tegenspeler worden van Samsung dat de SSD markt domineert, mede omdat het alle component van de producten in eigen huis maakt.

Er is ook sprake van andere kapers op de kust, maar vanuit de SSD invalshoek bekeken is WDC de meest voor de hand liggende optie. Wat er onder de streep ook uitkomt, het kwakkelen van Toshiba zou wel eens de markt voor storage (SSD en HDD) flink kunnen opschudden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*