Hoe goedkoop en koud kan opslag zijn?

AWS heeft gisteren aangegeven dat de dienst S3 Glacier Deep Archive per heden overal beschikbaar is. Ruim drie maanden na de aankondiging is de cloud aanbieder nu in staat extreem koude opslag tegen $1 per TB per maand aan te bieden.

Het was vanaf de eerste berichten duidelijk dat AWS met deze dienst de aanval inzet op aanbieders van archiefdiensten die gebaseerd zijn op tape. Aanbieders van deze technologie met eigen datacenters, zoals Iron Mountain, zien met het extreem scherp geprijsde aanbod een nieuwe concurrent. Een concurrent ook die zonder fysieke migraties of wisseling door de gebruiker van hardware data van warm gefaseerd naar extreem koud kan laten opschuiven. S3 Glacier Deep Archive is daarmee de voorlopig laatste schakel om een complete AWS vendor lock-in tot stand te brengen.

Het succes van dit aanbod is echter niet gegarandeerd. Natuurlijk is het makkelijk via een vendor alles te regelen. De uptime van de AWS diensten zal geen reden zijn aan de kwaliteit te twijfelen. Het is en blijft echter zeer onverstandig alles bij een vendor onder te brengen. Tal van organisaties mogen dat niet eens. Dat weet AWS uiteraard zelf ook. Het zal daarom met een boog moeten gaan om het “alle eieren in een mandje” argument. Dat kan namelijk als een boemerang werken. Makkelijker en veiliger is het dan te gaan voor de claim de laagste prijs voor de meest koude opslag te bieden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*