Home Office en dataopslag

In Duitsland wordt sinds begin van dit jaar op regeringsniveau gesproken over het recht op werken vanaf huis. Home Office is een begrip waar in Nederland amper bij wordt stilgestaan, omdat het al lang en op grote schaal wordt toegepast. Dat Duitsland hier achterloopt heeft echter een paar voordelen.

Een van de punten waar in Nederland weinig bij is stil gestaan toen werken vanuit huis werd geïntroduceerd is de omgang met bedrijfsdata. De belangrijkste redenen daarvoor zijn dat het voornaamste argument voor werken van huis uit een kostenbesparing was (voor werkgever en werknemer) en dat de zorgen om de plek en waarde van data pas veel later zijn toegenomen.

Duitsland is als het om Home Office gaat een echte leggard. Dat heeft echter het voordeel dat het land, de ondernemers en de werknemers goed om zich heen kunnen kijken en het beste model kunnen inzetten. Wat we daardoor zien is dat er veel wordt gesproken over de rol van data en de verantwoordelijkheden die daarbij horen. Vragen over de veiligheid het de Home Office hardware, de mogelijkheden van werkgevers daar eisen aan te stellen en de impact voor de werknemer die daardoor binnen zijn eigen vier muren met een vorm van toezicht te maken krijgt zijn niet academisch, maar vooral puur praktisch.

Home Office betekent namelijk bijvoorbeeld al snel dat data lokaal wordt opgeslagen. Dat op een computer die mogelijk niet van de werkgever is en die daardoor buiten de scope van elke ISO of DIN certificering valt. Dat roept dus om veilige hardware plus software, veilige verbindingen en waarschijnlijk een frequenter gebruik van encryptie (AVG!).

Het is wachten op de eerste richtlijnen of voorbeelden van een verantwoord ingerichte Home Office die de Duitse overheid en IT platformen zullen publiceren

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*