IBM bestendige groei of een korte rally?

Afgelopen week is er veel geschreven over de jongste omzetcijfers van IBM. De reacties liepen zoals vaker uiteen. Het aandeel steeg terwijl de omzet verder daalde en de winst was veel minder dan verwacht.

Mainframes

De reacties lijken niet te kloppen met de cijfers. Dat komt mogelijk omdat de overall cijfers minder goed zijn dan die van afzonderlijke onderdelen. Meermaals is in de pers opgemerkt dat IBM groeit bij mainframes en dat ook de cloud omzet toeneemt.

Storage

Minder vaak wordt gewezen naar de storage tak van het bedrijf. Dat heeft de laatste drie kwartalen steeds single digit groei laten zien. Het storage aanbod lijkt dus aan te slaan, al is het minder sensationeel dan de mainframes die wel een double digit (op jaarbasis) groei noteerden.

Rally of groei

Is IBM daarmee dan eindelijk op het goede pad beland? De pers is verdeeld. De sterke boost bij mainframes wordt verklaard door de lancering van een nieuwe serie. Hoe lang dat blijft doorwerken is onbekend. De aandeelboost was effectief na een dag al weer voorbij. Het aandeel steeg the day after nog maar 0,86%, dat is dan echt een hele korte koersrally. En dan storage. Ja er zijn 3 kwartalen op een rij groei, maar de plus van Q3 (4%) was nog maar de helft van die van Q1 en Q2 (7% resp 8%). Komt dat puur door seizoensinvloeden of zien we ook daar de tekenen van een korte rally?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*