IBM: winst voor wie niet verder kijkt

Het grote nieuws van de andere kant van de Atlantische Oceaan van vandaag is dat IBM het afgelopen jaar dankzij een beter dan gedacht Q4 met zwarte cijfers heeft afgesloten. De beurs is aangenaam verrast en vindt Big Blue 7% meer waard. Of het positieve sentiment lang zal duren is de vraag. Een eerste blik op de cijfers laat namelijk nog steeds de bekende zwaktes zien.

IBM noteerde Q4-2018 $21,8 miljard omzet. Dat is iets hoger dan voorspeld. $8,9 miljard komt door het leveren van services en cloud. Met dat laatste zou het afgelopen kwartaal een plus van 21% zijn geboekt.

Er zijn echter ook cijfers die een minder positief beeld laten zien. De concern omzet is verder gedaald. 3% klinkt weinig, maar als het elk kwartaal gebeurt tikt dat aan. In de VS was de daling zelfs 4%. De bijdrage van cloud aan de omzet is het afgelopen jaar procentueel toegenomen. Dat is minder goed dan het klinkt. De gehele omzet is gedaald en die van cloud is praktische stabiel gebleven, in heel 2017 werd daarmee $34.277 miljoen omgezet, in 2018 was dat $34.462 miljoen. IBM cloud is duidelijk niet in staat op eigen kracht in de buurt van de top met AWS, Azure en GCS te komen.

Bij systems hardware staat op jaarbasis een kleine min. Daar ging de omzet van $8.194 miljoen terug naar $8.034 miljoen. De marge is ook nog eens met 3,4% gedaald en dat is echt geen goed signaal. Wat voor de cloud tak geldt gaat dus ook op voor storage: IBM is geen topspeler en kan in het beste geval met het peloton meekomen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*